Exotische sprinkhaan maakt wereldreis en belandt in Gorredijk

Een exotische verrassing in Gorredijk deze week. Bij het uitpakken van een pakketje uit China vonden medewerkers van Poortman Techniek een grote sprinkhaan. Een medewerker van Poortman had het diertje in eerste instantie buiten losgelaten, maar eigenaar Harm Poortman kreeg later toch zijn twijfels en liet het beestje weer binnenhalen.
De Egyptyske hipper © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
"Ik begon erover na te denken en dacht: wat een prachtig mooi beest. Ik appte weer naar de zaak dat ze 'm in een bakje moesten doen en dat ik het graag thuis wilde hebben", vertelt Poortman.
Door de kou zat de sprinkhaan buiten nog altijd op dezelfde plek. Een medewerker nam het diertje weer mee naar binnen, waarna Poortman een onderzoekje instelde naar wat voor sprinkhaan het nu eigenlijk is.
Op Facebookpagina's voor insectenliefhebbers vroeg hij of iemand wist wat het was, maar daar vond hij geen antwoord. Gelukkig wordt een van de ruimtes boven Poortman Techniek gehuurd door Peter de Boer, bioloog bij het bedrijf FaunaX. Hij kon Poortman vertellen dat het om een Egyptische treksprinkhaan gaat.
Harm Poortman en syn eksoatyske hipper © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Nu is de vraag wat er met het diertje moet gebeuren. De hipper met mooier weer buiten loslaten, kan eigenlijk niet, omdat die normaal gesproken niet in onze natuur voorkomt. Het dier doodmaken, kon Poortman niet over z'n hart verkrijgen.
"Alle dieren hebben het recht om te leven. Eerder dacht ik daar misschien wat makkelijker over, maar Peter de Boer heeft mij anders laten denken over alles wat leeft. We houden hem nu mooi binnen en verzorgen hem goed, tot we weten wat we ermee zullen doen."
En zo heeft Poortman ineens misschien wel het meest exotische huisdier van Nederland.
Eksoatyske hipper makket wrâldreis en bedarret op De Gordyk