Garnalenvissers halen netten vol speelgoed op uit Noordzee: "Dit is onwerkbaar"

Garnalenvissers op de Noordzee halen netten vol speelgoed, krukjes en ander afval op uit de Noordzee. Vissers zijn bang voor een situatie waar niet meer in is te werken, omdat het bergen van de begin januari overboord geslagen containers nog maanden duurt. Vissers mijden gebieden zoals het Bornrif tussen Ameland en Terschelling al volledig, omdat de netten verstrikt raken door de rommel in de zee.
© John Lukkien
Speelgoed-BMW's, jassen en slaapzakken. Het belandt allemaal in de netten van de vissers. Volgens garnalenvisser John Lukkien uit Zoutkamp, Groningen is de situatie niet te doen. "Op sommige plekken kun je gewoon niet meer vissen en dan zijn dit nog redelijk rustige omstandigheden. Als je met hogere golfhoogtes te maken krijgt, kun je de netten niet eens schoonmaken."
Omdat 60 containers nog steeds niet zijn gelokaliseerd, maken de vissers zich grote zorgen. De meeste garnalenvissers zijn pas voor de twee keer dit jaar uitgevaren en hebben nu al grote schade. "Een collega heeft een visnet van 3500 euro kapot getrokken, dat is vast blijven zitten en niet meer boven gekomen", vertelt Lukkien.
Ook garnalenvisser Michiel Vrieze had zijn netten volg met speelgoed. Dat gebeurde met name in de buurt van Ameland. "Op sommige plaatsen is het niet werkbaar, nee. Bovendien is het gevaarlijk. Het is te hopen dat we alles snel goed in kaart brengen, maar ik denk dat we van al die rotzooi zeker nog het hele jaar last gaan krijgen."
Sarah Verroen van kotterorganisatie VisNed heeft nauw contact met alle vissers op de Noordzee. "Het is een enorm veiligheidsrisico, zodra je op een verkeerde stroom zit, heb je binnen drie kwartier je netten vol met rommel. We zijn echt bang dat we dit jaar een recordhoeveelheid rommel uit de zee gaan halen."