De ijsbaan in Burgum is open: burgemeester en kinderen genieten volop

De ijsbaan van Burgum is eindelijk open. Burgemeester Jeroen Gebben mocht woensdag het eerste rondje maken: "Het is een mooie baan en dat in Burgum, wat wil je nog meer! Het ijs ligt er superstrak in. Burgum heeft jaren geen ijsbaan gehad, we hebben hier jaren naar toegeleefd. Iedereen in de regio kan ervan genieten."
De iisbaan yn Burgum is iepen
Kinderen van basisschool de Reinbôge mochten van de meesters al schaatsen. Ze zijn heel enthousiast en vinden het prachtig.

Sneeuwschuiven

Johannes Paulusma heeft het dinsdagavond met een ploegje nog flink druk gehad. "De baan moest schoon, met schuivers en machines hebben we de baan sneeuwvrij gemaakt. Dat was best veel werk. Toen we om kwart voor tien aan een bakje zaten, begon het weer te sneeuwen en moesten we weer. Om elf uur was de baan schoon. Ik merk mijn spieren nu wel, maar we het is gelukt. Het is een feest voor de kinderen en daar doen je het voor."
Hij hoopt op nog een paar mooie vorstnachten, zodat de kinderen donderdag en vrijdag ook nog kunnen schaatsen.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Bauke Deelstra was op de ijsbaan in Burgum

Marathon?

Sinds anderhalf jaar heeft Burgum een zogenoemd Wetter- en Willepark, als compensatie van de nieuwe weg de Centrale As. Een 400 meter skeelerbaan is daarin een belangrijk onderdeel. 's Zomers kan er worden geskeelerd en 's winters dus geschaatst op ijs. De baan werd eind vorig jaar opgeleverd.
Het is voor de ijsclub in Burgum nog wel wat experimenteren hoe ze het ijs het beste kunnen aanpakken. Ze hadden teveel water op de baan gezet. Mogelijk kan in de toekomst in Burgum de eerste marathon op natuurijs van Nederland worden verreden.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra