Hiphop doet het goed in Fryslân, maar rappers willen meer kansen

Het gaat goed met hiphop in Fryslân. Met meer dan honderd rappers, dansers, producers en graffitikunstenaars ontwikkelt deze scene zich in een snel tempo. Vooral jongeren met Antilliaanse roots zien hiphop als middel voor hun ontwikkeling en onderdeel van hun identiteit.
Hiphop yn Fryslân
"Het gaat eigenlijk hartstikke goed met de hiphop in Fryslân. Beter dan het ooit was", vertelt rapper Patrick Hassenpflug, alias E.T. "Het verschil met voorheen is dat het nu veel meer in de schijnwerpers staat. Door het internet hebben we een veel groter bereik."
De hiphopscene in Fryslân kent een lange geschiedenis. Zo draait hiphop-evenementenbureau Straight A's Entertainment in Sneek al langer mei. Ook organisatie Straight Up! Hiphop zet zich, in samenwerking met Poppodium Iduna in Drachten, in voor het muziekgenre in de provincie.

Ski & Simba

Het duo Ski & Simba wordt steeds populairder. Apart van elkaar timmeren ze flink aan weg. "Deze gasten hebben meegedaan aan de wedstrijd Risin' Up, waarmee ze een plekje konden winnen in de Prijs van Nederland", legt Hassenpflug uit. "Die prijs hebben ze veroverd. Het duo weet heel goed op de muziek en hun eigen gevoel in te spelen. De collectiviteit die hiphop uitstraalt, stralen zij ook uit. Ze komen nooit alleen; ze hebben altijd een hele groep mee."
Given Ski is 16 jaar en net begonnen met het maken van muziek. "Mijn vader maakt ook muziek. Hij heeft programma's op z'n computer, dus daar ben ik mee gaan spelen."
Bij een fragment dat-ie zelf op zijn kamer heeft opgenomen, legt hij uit: "Dit fragment draait erom dat je niet te veel op mensen moet leunen en van je eigen kracht moet uitgaan." Given Ski speelt graag met taal en vindt dat ook belangrijk. Sinds hij rapt, verbeterd zijn Nederlanda. "Ik heb een grotere woordenschat dan voordat ik rapte. Dat heb je ook nodig om je te onderscheiden."

Promotie

Volgens Hassenpflug is er geen enkele andere provincie in Nederland, waarin er zoveel promotie voor hiphop wordt gemaakt. "Het zou fijn zijn als recensenten en scouts eens naar Leeuwarden komen om te kijken wat hier gaande is."
Volgens Toby Simba zouden er meer kansen voor jonge rappers in Fryslân moeten zijn. der mear kânsen wêze moatte foar jonge rappers yn Fryslân. "Er zijn veel meer optredens en plekken om op te treden nodig. Plekken waarop je jezelf kunt bewijzen."
Woensdag is er in IepenUp Live ook aandacht voor hiphop en zal er een spitbattle worden gehouden. Aan de battle doen vijf deelnemers mee en een driekoppige jury gaat de optredens beoordelen. De winnende act krijgt honderdvijftig euro contanten en zevenhonderdvijftig euro aan studiotijd met OyOSounds.