Kinderen en volwassenen in Gorredijk krijgen les over gezond eten

Overgewicht is een groeiend maatschappelijk probleem en een bedreiging voor de gezondheid. In Gorredijk proberen ze dat probleem aan te pakken. Met verschillende organisaties werd er dinsdag een bijeenkomst georganiseerd op basisschool de Treffer.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
"Jongeren op Gezond Gewicht is een methode om de omgeving van jongeren positief te beïnvloeden. Hoe kunnen we scholen, sportverenigingen en kinderdagverblijven motiveren om jongeren gezonde keuzes te laten maken? Keuzes als meer water drinken en meer bewegen", vertelt Marjon Mulder van JOGG. "Dus eigenlijk: hoe kun je kinderen aanzetten tot gezond gedrag, in plaats van beschuldigend met het vingertje te wijzen?"
Marjon Mulder van JOGG en wethouder Libbe de Vries aan het woord
JOGG is oorspronkelijk een uit Frankrijk overgewaaide methode. Inmiddels zijn er al zo'n honderdveertig JOGG-gemeentes. Er is zelfs een Friese methode. De dertien Friese JOGG-gemeentes vallen onder provinciaal platform Nuchter Over Gewicht.

Gezond eten en bewegen

Het is een breed project. Het gaat om gezond eten én bewegen. "We leven in een maatschappij, waarin het normaal is geworden om ongezond te eten en minder te bewegen. We proberen de jeugd te verleiden om daar anders mee om te gaan", zegt wethouder Libbe de Vries.
"Wat we hebben ontdekt, en dat is ook wetenschappelijk onderbouwd, is dat er een grote groep jongeren is die door hun levensstijl zeven jaar korter zal leven dan andere Nederlanders." Ook zou die groep zich achttien jaar lang minder gezond voelen dan anderen.

Volwassenen

Ook volwassenen wordt geleerd hoe zij hun kinderen beter kunnen opvoeden. "We zeggen vaak dat er bij de jeugd die met deze problematiek kampt thuis ook veel speelt. Er is weinig geld te besteden of er is sprake van mishandeling. Juist die groep jongeren heeft het nodig dat er vanuit andere hoeken aandacht is voor het onderwerp", vervolgt Mulder.
Verslaggever Willem de Vries was in Gorredijk