Provincie Fryslân heeft nog nooit meer banen gehad dan nu

Fryslân heeft nog nooit zoveel banen gehad: 297.035. Dat zijn 7410 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit provinciale werkgelegenheidscijfers. De werkgelegenheid is in Fryslân tussen april 2017 en april 2018 gegroeid met 2,6 procent. In Leeuwarden is voornamelijk het aantal banen in de horeca gegroeid. De meeste banen kwamen er in de bouw- en handelssector bij: in totaal bijna 2500.
Sander de Rouwe
In de sector van recreatie en toerisme is het totale aantal banen met 2,7 procent toegenomen; het zijn er nu 21.100. In de gemeente Leeuwarden is het aantal horecabanen zelfs met 7,5 procent gegroeid. Dat zijn de effecten van LF2018 en het nieuwe Van der Valk-hotel in Leeuwarden.

Werkloosheid neemt af

Er zijn niet alleen meer banen, ook het aantal WW-uitkeringen en de werkloosheid nemen af. De toenemende vraag naar personeel zorgt ook voor krapte op de arbeidsmarkt. In de techniek, bouw, zorg, dienstverlening, ICT, horeca, agrarische beroepen en transport is bij een of meer beroepsgroepen sprake van een krappe arbeidsmarkt. Vraag en aanbod sluiten niet altijd op elkaar aan.
Zo zijn de werkzoekenden in de techniek vaak laag opgeleid, terwijl de beste kansen op werk van mbo-niveau 3 en 4 zijn. Daarnaast missen werkzoekenden vaak de certificaten en werkervaring, die vereist zijn.
It Provinsjehûs yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Gedeputeerde Sander de Rouwe aan het woord

Hoe komen we aan genoeg personeel?

"De werkgelegenheidscijfers zijn goed nieuws: het gaat weer goed met de Friese economie", zegt gedeputeerde Sander de Rouwe. "Toch horen we van bedrijven steeds vaker dat ze voor een nieuwe uitdaging komen te staan: hoe komen ze aan genoeg personeel? Hoe zorgen we ervoor dat onze jeugd hier studeert en na hun opleiding ook in Fryslân blijft? Met het onderwijs en het bedrijfsleven gaan we aan de slag."
De provincie Fryslân wil met de agenda "menselijk kapitaal" inspelen op die ontwikkelingen. Zo wordt er met het onderwijs en het bedrijfsleven samengewerkt, om te zorgen voor een betere aansluiting. De gemeente Leeuwarden heeft ook een project om mensen uit de bankensector een ander vak te leren.