"Sluiting AZC Balk zorgde voor onnodige onrust"

De tijdelijke sluiting van het asielzoekerscentrum in Balk heeft voor onnodige onrust gezorgd. Dat zegt Balk Vooruit, het plaatselijk belang van Balk. Het AZC mocht altijd rekenen op veel draagvlak in het dorp. Eind 2018 ging het AZC dicht, maar inmiddels liggen er plannen om in april de deuren weer te openen. Volgens Andries Meinsma van Balk Vooruit zullen de verenigingen en inwoners van Balk de schouders er nu ook wel weer onder zetten, maar handig was de sluiting van het AZC beslist niet.
"Sluting AZC Balk soarge foar ûnnedige ûnrêst"
"In het begin was er veel onrust in het dorp", vertelt Meinsma. "Zoals dat eigenlijk altijd gaat bij de komst van een asielzoekerscentrum. Ook zijn er incidenten geweest. Dat had alles te maken met wat voor mensen er in het begin in het centrum terecht kwamen. Maar dat heeft het COA volgens ons goed aangepakt en daarna werd het rustig. Ik heb nauwelijks meer negatieve geluiden gehoord."

Tevreden

Niet alleen plaatselijk belang was tevreden over hoe het ging. Ook de sportverenigingen, kerken en scholen waren erg te spreken over het AZC. Zo hadden de scholen na wat opstartproblemen uiteindelijk zes klassen voor de kinderen van het AZC. In de klassen zaten zo'n 15 kinderen en hoewel het soms lastig was om geschikte lokalen te vinden, liep het onderwijs goed. Dat vertelt directeur Rika Tulner van onderwijskoepel Nijegaast. "We zaten eigenlijk net op het punt dat we zeiden dat we alles goed in de macht hadden, toen de mededeling kwam dat het AZC dicht zou gaan."

Tranen

Het zorgde voor tranen bij het personeel. "De betrokkenheid was heel groot", zegt Tulner. "Dus toen het COA de stekker eruit trok, waren wij daar wel even van ondersteboven." In snel tempo moest daarna alles wat voor het onderwijs van de kinderen opgezet, weer afgebouwd worden. "Personeel moest een andere plek krijgen, locaties opgezegd en aan tal van andere zaken kwam plotseling een einde. Des te groter was de verbazing toen wij het bericht kregen dat we toch mogelijk weer los kunnen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het COA kwam al zes weken na de sluiting met het bericht dat het AZC in Balk mogelijk toch weer open moet. Ze hebben een aanvraag ingediend voor een AZC van maximaal 500 mensen. Een groot deel daarvan zou moeten bestaan uit gezinnen met kinderen. En dat betekent dat ook de hulp van de scholen weer nodig is. "En dat willen we ook zeker doen", zegt Tulner. "Maar het zorgt nu wel voor veel extra werk. We moeten het personeel weer bij elkaar krijgen, nieuwe afspraken maken over lokalen, en tafels en stoelen regelen." Volgens Tulner lukt dat allemaal wel, maar het had veel gemakkelijker gekund als ze niet tussendoor hadden hoeven sluiten.

Zorgen

Ook plaatselijk belang denkt dat het wel weer lukt om draagvlak te krijgen in het dorp, maar mensen zijn er wel weer over aan het nadenken. Meinsma: "Mensen maken zich nu weer druk over de vergunning voor de bouw van het centrum, die mogelijk niet in orde zou zijn. Ook zijn er zorgen over wat voor mensen er in het centrum komen. Die zorgen waren allemaal weg, maar zijn nu terug."
Aanstaande donderdag houdt de gemeente een informatiebijeenkomst over de heropening van het centrum. De gemeente heeft al gezegd positief tegenover het verzoek van het COA te staan. Wanneer alles volgens plan verloopt, gaat het AZC op 1 april weer open.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Andries Meinsma van Balk Vooruit