Plannen voor Eritrese ontmoetingsplek in Leeuwarden

Er is een plan voor een Eritrese ontmoetingsplak in Leeuwarden. De hoofdstad heeft een grote gemeenschap van Eritrese nieuwkomers van ongeveer 400 mensen. Uit onderzoeken blijkt dat deze groep mensen het lastiger vindt om te integreren in vergelijking met andere groepen nieuwkomers. Een eigen buurthuis moet daarbij helpen.
Eritreesk buerthûs

Eritreatown

Het plan voor een eigen Eritrees buurthuis is een vervolg op het project Eritreatown, dat onderdeel was van Culturele Hoofdstad 2018. In de herfst werden de Eritreastraten in het centrum van Leeuwarden omgetoverd tot Eritreatown. Er was een expositie met Eritrese kunst en er werd een theaterstuk opgevoerd.
We vinden het belangrijk om samen te zijn, dat is onze cultuur.
Helen Mehari

Meer te weten komen

Helen Mehari was een van de deelnemers aan het project Eritreatown en vindt het belangrijk dat Friezen ook iets over haar land weten. "Soms kom ik mensen tegen die zeggen: Eritrea, is dat een land? Dat vind ik niet zo leuk."
Helen denkt dat Eritreatown Friezen wijzer heeft gemaakt. Ze hoopt dat er een ontmoetingsplek komt. "Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten. Voor de gezelligheid of om elkaar te helpen. En we vinden het belangrijk om samen te zijn, dat is onze cultuur."
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Luister naar Helen Mehari
Integratie moet van twee kanen komen.
Geertje Postma

Integratie

Grote vraag is: verbetert zo'n ontmoetingsplek de integratie of werkt een buurthuis de integratie juist tegen? Projectleider van Eritreatown, Geertje Postma, denkt van niet. "De eerste stap is om mensen hun huis uit te krijgen en dan moeten ze uiteraard wel een plek hebben om naartoe te gaan."
Bovendien is de plek niet alleen bedoeld voor mensen uit Eritrea, benadrukt Postma. "Friezen die meer over de cultuur willen weten of een lekker Eritrees hapje willen eten, zijn ontzettend welkom. Integratie moet van twee kanten komen."
Luister naar Geertje Postma