"AZC in Balk op 1 april al weer open"

Het asielzoekerscentrum in Balk moet ook de komende jaren ruimte bieden aan 500 mensen. Dat staat in de aanvraag die het Centraal Opvang Orgaan Asielzoekers, het COA, heeft gedaan bij de gemeente De Fryske Marren. Het centrum in Balk ging eind vorig jaar dicht, maar zes weken later kwam het COA met een nieuwe aanvraag.
"AZC yn Balk al op 1 april wer iepen"

Informatieavond

Aanstaande donderdag houdt de gemeente een informatieavond voor omwonenden. Daarin zullen ze uitleggen hoe de gemeente wil omgaan met de aanvraag. Als het aan het COA ligt, moet het centrum al per 1 april weer de eerste asielzoekers opvangen. Doe is om vooral gezinnen op te vangen in Balk, maar volgens een woordvoerder van het COA is dat niet helemaal zeker. Het centrum is daar geschikt voor, maar het hangt af van welke vluchtelingen naar ons land komen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Geschikt voor gezinnen

De units die op het centrumterrein in Balk staan, zijn groter dan op andere centra. Daardoor zijn ze vooral geschikt voor mensen met kinderen. Het COA wil daar ook op inzetten, mede omdat de samenwerking met de scholen in Balk in de eerste periode goed is verlopen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Voorstander van heropening

Op de informatiebijeenkomst over de heropening van het AZC wil de gemeente omwonenden bijpraten over de plannen en de verdere procedure. Op de website van De Fryske Marren staat dat de gemeente van plan is om medewerking te verlenen aan de heropening. Opmerkelijk is dat de gemeente spreekt over heropening tot maximaal 17 maart 2022, terwijl het COA opnieuw een centrum wil voor 5 jaar. Dat zou dus betekenen dat de sluiting pas in april 2024 is.
Luister naar woordvoerder Jan Willem Anholts van het COA