Vroeg opstaan voor bloedmaan op Blue Monday

Wie 'Blue Monday' eens leuk en positief wil beginnen, kan morgenochtend vroeg uit de veren gaan om een prachtige maansverduistering te bekijken. Rond de klok van half vier vannacht begint de verduistering en vanaf 5.40 uur zal de maan een uur lang compleet verduisterd zijn. Om de maansverduistering goed te kunnen zien, moet het helder zijn. Dat lijkt op de Wadden een probleem te worden.
Moannefertsjustering © Wikimedia Commons
Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan in. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor die niet meer zichtbaar is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel een bloedmaan genoemd. Dit komt door de rode kleur.
De rode kleur verschijnt doordat het zonlicht door de aarde-atmosfeer is afgebogen. Dat licht kleur rood en dat weerkaatst op de maan terug naar de aarde.

Supermaan

De maan is niet alleen rood, het is ook een 'supermaan'. De maan staat dichter bij de aarde en lager aan de horizon. Daardoor lijkt de maan groter dan normaal.
Wie op 'blauwe maandag' bij de supermaan niet wil blauwbekken, moet zich warm aankleden. Het kan flink koud worden en ongeveer zeven graden vriezen.
De eerstvolgende maansverduistering is pas op 16 juli dit jaar. Dan is de maand slechts deels verduisterd. Een volledige maansverduistering zoals die van zondag op maandagnacht is pas in 2025 weer te zien.