CDA-Statenlid Algra: "OSF wordt een randstadpartij"

"Wie Friezen in de Eerste Kamer wil hebben, moet niet op de FNP stemmen!" Dat stelt CDA-Statenlid Rendert Algra. Volgens Algra is de kans groot dat het de FNP niet lukt om een Fries via de lijst van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) in de Eerste Kamer te krijgen, nu daarin meer - en belangrijker - regionale partijen gaan samenwerken.
Rendert Algra, Wini Weidenaar en Cees van Mourik © Omrop Fryslân, René Koster
Omdat de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de Provinciale Staten, adviseert Algra om PvdA, ChristenUnie of CDA te stemmen bij de Statenverkiezingen. Die partijen hebben wel Friese kandidaten op een verkiesbare plek.
"Met kandidaten uit het westen van het land", wordt de OSF straks een randstadpartij", waarschuwt Algra.
Natuurlijk willen we het liefst dat het door Friezen wordt uitgevoerd, maar dat hoeft niet per se.
FNP-voorzitter Cees van Mourik
FNP-voorzitter Cees van Mourik bestrijdt die opvatting. "De kans bestaat nu dat we wel drie of vier zitten in de senaat krijgen. Die mensen zitten daar op basis van een verkiezingsprogramma waaraan ik zelf heb meegeschreven. Dat is een sterk regionaal programma. Natuurlijk willen we het liefst dat het door Friezen wordt uitgevoerd, maar dat hoeft niet per se. Als u stelt dat dat wel veel uitmaakt, riekt dat naar etniciteit en daar ben ik tegen."
Buro de Vries over Friezen in Den Haag
Rendert Algra, Wini Weidenaar en Cees van Mourik waren zondag te gast in het Omrop Fryslân-radioprogramma Buro de Vries.