Meldkamer raadt schaatsen op natuurijs af

De weilanden zijn wit, de temperaturen onder nul en er ligt ijs op het water. Ingrediënten die de harten van schaatsliefhebbers sneller laten kloppen.
Op de Rypsjerksterpolder bonden zaterdag al de eerste fanatiekelingen de ijzers al onder en ook zondag proberen steeds meer waaghalzen de eerste slagen op het ijs te zetten. Ook op een ondergelopen weiland bij Rotstergaast bij Heerenveen gingen schaatsers het ijs op. Niet over één, of in dit geval twee nachten ijs gaan, is het advies van de Meldkamer Noord-Nederland. "Ook al heeft het gevroren, het ijs is in de meeste gevallen nog niet dik genoeg", twittert de meldkamer.
© Omrop Fryslân
Ook andere instanties, zoals natuurorganisatie It Fryske Gea, adviseren om niet op het ijs te komen. "Beter nog even wachten totdat het ijs dik genoeg is en niet is beschadigd."
Hieronder beelden van Rotstergaast
Meldkeamer riedt reedriden op natueriis ôf
Wie de verleiding toch niet kan weerstaan, loopt een groot risico op natte voeten. Zelfs op de Rypstjerksterpolder. Dat ondervond ook Pier Bergsma uit Hurdegaryp. Hij zakte tot zijn enkels door het ijs en kon er bijna niet meer uit komen. Bij elke stap zakte hij opnieuw door het ijs. Uiteindelijk lukte het hem liggend uit het wak te klauteren. Geen probleem, zegt Bergsma, het hoort er een beetje bij.
Pier Bergsma uit Hurdegaryp aan het onderwaterschaatsen © Kappers Media