Europese wetenschappers willen planetarium op Werelderfgoedlijst zetten

Historici uit heel Europa hebben zich twee dagen lang gebogen over de beroemde astronoom Eise Eisinga. De Fries bouwde in de 18e eeuw het planetarium in Franeker. Maar het blijkt dat dat in die tijd niet zo uitzonderlijk was.
© Omrop Fryslân, Oetze Deelstra
"Het blijkt dat ook in Portugal, Engeland en Duitsland mensen zonder specifieke wetenschappelijke achtergrond planetaria bouwden", zegt Adrie Warmenhoven, directeur van het planetarium. "We zijn ervan overtuigd dat er ook in andere landen in de wereld dit soort initiatieven plaatsvonden. Heel veel daarvan zijn weg en dat maakt het planetarium in Franeker uniek."

Bezoek in Franeker

Sommige Europese wetenschappers kwamen op bezoek in Franeker. Ze waren diep onder de indruk. "Als mensen met zoveel kennis van zaken onder de indruk zijn, is dat voor ons ook erg stimulerend."
Er werd altijd gedacht dat Eise Eisinga zichzelf alles had aangeleerd. Uit onderzoek blijkt echter dat dat niet helemaal waar is. "Dankzij de hulp van zijn vader en andere mensen heeft hij zich kunnen bekwamen in de sterrenkunde en de wiskunde", vervolgt Warmenhoven.
Adrie Warmenhoven, directeur van het planetarium, aan het woord

Oudste nog werkende planetarium

Het werk van Eisinga is hoe dan ook uniek. Het is het oudste, nog werkende planetarium in de wereld. Er wordt hard gewerkt om het op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen. Warmenhoven heeft in december een brief gekregen van de minister, waar in staat dat ze hun kandidatuur steunt. "Dankzij dat onderzoek kunnen we ons dossier een goede wetenschappelijke basis geven. En dat is een eis van UNESCO."
In 2023 zal duidelijk worden of dat gelukt is. "Dan krijg je een geweldige statuur en zal ook de toekomst verzekerd zijn", zegt Warmenhoven.