Isolatieplatenfabriek Sneek wil een jaar na de start al vijf keer zo groot worden

De fabriek van milieuvriendelijke isolatieplaten van EverUse in Sneek is nog maar een jaar geleden officieel geopend door koning Willem Alexander, maar nu al zijn er vergaande plannen om de productiecapaciteit met een factor vijf te vergroten.
© Omrop Fryslan, Jan Durk de Haan
De isolatieplaten van EverUse worden gemaakt van papierafval en kunnen op groot enthousiasme rekenen in de bouwwereld, omdat ze niet alleen de warmte goed binnenhouden, maar ook nog een geluidisolerend zijn. Bijvoorbeeld bij renovaties worden ze gebruikt.
Mede-oprichter Martijn Vinke zegt dat buiten Nederland belangstelling is in 12 landen, waaronder de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Dubai, Canada en Frankrijk. De isolatieplaten worden al geleverd in Zwitserland, België, Denemarken, Engeland en Spanje.

Meer ruimte nodig

De fabriek op De Hemmen in Sneek kan momenteel een miljoen vierkante meter isolatieplaat per jaar produceren, maar om aan de vraag te voldoen verwacht Vinke dat er 5 miljoen vierkante meter per jaar moet worden gemaakt.
Of dat in Sneek kan, is nog onzeker. In het bestaande gebouw is niet genoeg ruimte en plaats voor nieuwbouw is er niet, als het moet aan de andere kant van de straat zijn. De directie is momenteel de mogelijkheden aan het verkennen.
De verwachting is ook dat er flink meer personeel nodig is. Er werken nu vijf mensen bij EverUse.
Verslaggever Jan Durk de Haan was in de fabriek in Sneek
Hoge verwachtingen zijn er van de levering van deuren, met de isolatieplaten van het Sneker bedrijf erin. Binnenkort hoopt Vink daarvoor een grote order binnen te halen. "Maar daar kan ik nog niet teveel over zeggen, dat is concurrentiegevoelige informatie", zegt hij.
Aan de start van de fabriek - nu dus een jaar geleden - ging een periode van vijf jaar testen vooraf. Zo moest er bijvoorbeeld een oplossing worden gevonden om de platen brandveilig te maken.
De machines die nodig zijn voor de productie zijn helemaal in eigen beheer ontwikkeld. "Dat geeft ons een voorsprong van vijf jaar", zegt Vink. Hij verwacht dan ook niet dat er gauw een concurrent komt, die hetzelfde product kan maken.

'Circulair'

EverUse zegt dat de isolatieplaten helemaal circulair zijn. Als de platen over een paar jaar weer uit een gebouw worden gesloopt, kunnen ze weer worden teruggebracht naar de fabriek in Sneek. Dan worden ze gemakkelijk weer vermalen tot grondstof voor nieuwe platen. Zo hoeft niets worden weggegooid, dat bijvoorbeeld in een verbrandingsoven terechtkomt.
Mede-oprichter en directeur Martijn Vink vertelt over de uitbreidingsplannen