Berging containers in Noordzee gaat vrijdag eindelijk van start

Rijkswaterstaat begint vrijdag met het bergen van de containers die begin dit jaar van de MSC Zoe in de Noordzee vielen. De berging wordt gedaan met twee schepen: de Geosund in de vaargeul boven Terschelling en de Atlantic Tonjer in de Eemsgeul bij Groningen.
© Kustwacht Nederland
De schepen pakken de kapotte containers met een grijper uit het water. Containers die nog dicht zijn, krijgen een markering en worden later opgehaald. De schepen krijgen ondersteuning van zes surveyschepen en twee guardschepen, die het overige scheepvaartverkeer in de gaten houden en om de bergingsschepen heen leiden. In de buurt liggen vissersboten klaar die losse rommel afkomstig uit de containers uit het water vissen.
De bergingsschepen waren woensdagmorgen al onderweg gegaan naar de containers. Ze moesten toen nog wachten op rustiger weer, om echt aan de slag te kunnen.
"In de loop van de middag hopen we te beginnen. Alles staat paraat", legt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat uit. "Het is nog wachten tot de golven wat gedempt zijn, maar de weersverwachting ziet er goed uit voor de komende dagen, met een relatief kalme zee. Dan kunnen we eindelijk een paar flinke slagen maken."
Iedereen is blij dat het werk nu eindelijk los kan. "Een grijper gaat in de zee naar beneden om de container naar boven te halen. Dat materiaal zetten we aan dek." Losse lading wordt opgepikt door vissersschepen.
"We werken van grof naar fijn. We weten dat er 271 containers in zee liggen. Een hoop objecten zijn gedetecteerd en de grote concentraties van containers zijn bekend."

Hinder voor scheepvaart

De berging zal enkele maanden in beslag nemen. De scheepvaart heeft daar hinder van. "Ze worden gewaarschuwd en krijgen het advies om een andere route te varen. Ook zijn guardschepen ter plaatse om dat aan te geven."
Het is nog onduidelijk waar de containers en het opgeviste spul uit zee naartoe moet. "Daar moet de berger nog een besluit over nemen. Maar het schip kan een flinke tijd op zee blijven en een flinke hoeveelheid containers op het dek bergen. Dus tegen de tijd dat ze naar de wal moeten, is daar vast duidelijkheid over."
Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.