"Bellers naar 113 Zelfmoordpreventie moeten ook in het Fries antwoord krijgen"
De telefoon van de zelfmoordpreventie zou ook in het Fries moeten worden beantwoord. Dat zei Frans Haenen van GGD Fryslân donderdagmorgen bij de uitreiking van de Friese Radio Reclameprijs. De GGD won de prijs met een reclamespot die in het Fries het alarmnummer 113 Zelfmoordpreventie onder de aandacht brengt. Volgens Haenen is die spot heel goed aangeslagen door het gebruik van het Fries.

De reclamespot van de GGD voor 113
"De Fries werd nu in zijn eigen taal aangesproken over een onderwerp dat natuurlijk best gevoelig ligt. Daardoor komt het veel meer binnen, ga je er over nadenken en ga je er met mensen over praten", zegt Haenen.
Naar aanleiding van de spot kwamen er meer mensen af op de speciale informatiebijeenkomsten die de GGD eind vorig jaar had georganiseerd. Of er ook echt meer mensen naar 113 hebben gebeld, is niet bekend. Maar die kans is groot volgens Haenen. Mensen die bellen, worden echter in het Nederlands aangesproken.
"Deze prijs en bijeenkomst geeft ook aanleiding om na te denken over of dat niet anders moet", aldus Haenen. "Ik ben nu in elk geval geprikkeld, om te bekijken of er voor Friesland niet een aparte oplossing te bedenken is."
"113 moat ek yn it Frysk"
Siem de Vlas van de Ried fan de Fryske Beweging is blij met de woorden van Haenen. De Ried is al jaren bezig om onder ander het gebruik van de Friese taal in de reclamewereld te stimuleren, maar makkelijk gaat dat niet. "Zodra je de moedertaal hoort, luister je scherper dan wanneer dat in het Nederlands gebeurt. Het raakt je veel meer." En dat geldt volgens de Ried niet alleen voor instanties met zo'n boodschap als de GGD over zelfdoding, maar ook voor gewone bedrijven die iets proberen te verkopen.

Toch lijkt het nog steeds moeilijk om bedrijven zover te krijgen dat ze reclame in het Fries willen maken. In 2018 werd slechts 8 procent van de reclame in de Friese taal gemaakt. "Maar er zit weer een stijgende lijn in", zegt De Vlas. "In 2015 was het ook al 8 procent, maar in 2016 was dat gedaald naar 6,5 procent en nu zitten we weer op 8. Het is nog steeds niet veel, maar we moeten doorzetten en dan komt het vanzelf."
Mear reklames yn it Frysk nedich