Man dood na incident met politie in Nieuwehorne

Bij een incident aan de Schoterlandseweg in Nieuwehorne is donderdagochtend de inzittende van een auto omgekomen. De politie werd gewaarschuwd dat er sprake was van een acute situatie waarbij een man hulp nodig had.
Man dea nei ynsidint mei plysje yn Nijhoarne
"De collega's kregen een melding om met spoed naar een adres in Nieuwehorne moesten, want daar was iemand die zichzelf van het leven wilde beroven", vertelt Bart Gehasse, teamchef politie Zuidoost-Fryslân. Daarna ging het mis.
Op het moment dat de agenten ter plekke kwamen en met de man in gesprek wilden, gaf hij gas en reed hij op de politie in. Een van de agenten werd door de auto overreden. Er ontstond een situatie waardoor het voor de politie noodzakelijk was om te schieten.
Man dea nei ynsidint mei plysje yn Nijhoarne
De auto kwam tegen een gebouw tot stilstand en vloog in brand. De bestuurder was gewond. De politie heeft nog geprobeerd de man te helpen, maar kon niet voorkomen dat hij overleed.
De hulpdiensten rukten massaal uit, daarbij werd ook een traumahelikopter ingezet. De gewonde agent is naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.
© Jaring Rispens
De politie zoekt uit wat er precies is gebeurd. Gehasse: "Het was bekend dat er problemen rondom deze persoon speelden, maar hoe het precies zat gaan we helemaal onderzoeken."
Het is een complexe situatie. De politierecherche doet onderzoek naar het incident, maar omdat er ook is geschoten doet ook de Rijksrecherche onderzoek.
De politiewoordvoerder en verslaggever Hayo Bootsma over het incident
Heeft u problemen en heeft u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het nummer is 0900-0113 (24/7 bereikbaar) of kijk op www.113.nl.