Deze Friezen staan op de nieuwe coldcasekalender

Twee Friezen staan op de nieuwe coldcasekalender van 2019 die donderdag is uitgekomen. Het gaat om de in 2014 vermiste marechaussee Sicco Cuperus uit Leeuwarden en Simone de Laat die op 4 december 1989 dood is gevonden in haar huis in Ferwert.
"Het zijn zaken waar we echt wel wat tips voor kunnen gebruiken", zegt Ria van der Veen, chef van het coldcaseteam Noord-Nederland. Het is de derde keer dat de kalender verspreid wordt bij gevangenissen en de reclassering.
PETEAR FH Nije cold case kalinder

121 tips binnengekregen

Bij het coldcaseteam Noord-Nederland zijn er de afgelopen twee jaar door de kalender 121 tips binnengekomen bij de politie. Ria van der Veen is nu al vijf jaar chef van het team en zegt dat de kalender belangrijk is voor haar werk. "Er komen door de kalender veel tips binnen. We kunnen niet met alle tips iets, maar het is mooi meegenomen."
Een cold case is een onopgeloste moord, vermissing of ernstig delict waar een minimale gevangenisstraf van 12 jaar op staat. In het noordelijke team werken 12 mensen aan 31 delicten in Fryslân, Groningen en Drenthe. In heel Nederland zijn er op dit moment rond de 1500 cold cases.

Sicco Cuperus

De Leeuwarder Sicco-Jan Cuperus raakte op pinkstermaandag 9 juni 2014 vermist. Zijn collega's probeerden hem te bellen, omdat hij niet op zijn werk was aangekomen. Maar Cuperus nam de telefoon niet op. In zijn huis stond de televisie nog aan en lag zijn telefoon aan de oplader. De auto van Cuperus was wel weg, die werd een paar dagen later in Marrum gevonden. Drie maanden later kwam de vermissing in het programma Vermist. Dat leverde 7 tips op, maar verder zijn er nooit echte aanknopingspunten gevonden om het mysterie op te lossen.
© omrop fryslan

Simone de Laat

In de nacht van 3 op 4 december in 1989 is de 30-jarige Simone de Laat in haar huis vermoord. Ze had een hoofdwond en er zijn aanwijzingen dat ze is gestikt met een kussen. Ze was met haar jongste zoon thuis in Ferwert. Haar oudste zoontje was op dat moment niet thuis en haar partner en kinderen wonen op een andere plek. Onderzoek was zonder resultaat, maar in 2004 werd de zaak opnieuw geopend door de Friese politie. Tientallen getuigen werden gehoord, maar het leverde niets op. Ook de uitzending van misdaadjournalist Peter R. de Vries in 2007 waarin hij met moorddeskundigen uit het binnen- en buitenland heeft gesproken, leverde tot nu toe niets op.

Andere Friese zaken van de coldcasekalenders van 2017 en 2018

Hebt u tips? Dan kunt u die mailen naar coldcase@politie.nl of bellen met 0800-6070. Anoniem kan ook, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.