Resultaten poeponderzoek: "Sommigen noemen het 'het bruine goud'"

Via menselijke doorgang en waterzuivering gaan veel mineralen verloren. Dat is zonde en zeker niet duurzaam. Dat moet ander vindt Theo Mulder van Tour de Poep. In de Week van de Circulaire Economie presenteert hij samen met onderzoeker Theun Vellinga de resultaten van het project.
Bekende Friezen stellen hun poep beschikbaar voor onderzoek
In 2018 analyseerde Mulder poep en plas van bekende Friezen. Onder andere voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden Albert van der Ploeg, VVD-Statenlid Nynke Koopmans, voorzitter van Feriening Biologyske Boeren Fryslân Foppe Nijboer en directeur van Wetsus Cees Buisman werkten mee.
Mulder deed dit, omdat hij denkt dat menselijke ontlasting beter voor het land is dan kunstmest. Om er meer aandacht voor te krijgen, vroeg hij prominenten mee te werken aan zijn onderzoek.
Wat waren interessante uitkomsten die naar voren kwamen in dit onderzoek? "Bij Albert van der Ploeg bijvoorbeeld", zegt Mulder. "Hij is hobbyboer en moet op zaterdag veel werk verzetten. Dan heeft hij 's avonds behoorlijk honger. Toen heeft hij een groot bord warm eten gegeten en dat is er zondag weer uit gekomen. Dat heeft hij gewogen en dat was 3,1 kilo."

Zeventig miljoen kilo fosfaat

Vellinga heeft de ontlasting onderzocht bij watercampus Wetsus. Er is onder ander gekeken welke stoffen er in de poep zitten. "Er zitten veel mineralen in die we allemaal nodig hebben om een complete meststof te hebben", zegt Vellinga. "Wanneer we naar fosfaat kijken, zit er zeventig miljoen kilo in wat we met zijn allen naar de toilet brengen. De helft van wat we nodig hebben op landbouwgrond. Daar moeten wij in Nederland goed over nadenken wat we daar mee willen."
Vellinga is van mening dat poep geen afval is, maar juist ingezet moet worden. "Sommigen noemen het 'het bruine goud', maar dat gaat mij eerlijk gezegd wat te ver."