Politicus Anja Haga doet plastic in de ban

Leven zonder plastic; het klinkt mooi, maar het houdt nogal wat in. Hoeveel plastic hebben we dagelijks wel niet in handen, als we kijken naar alle producten waar we gebruik van maken? De Dokkumer ChristenUnie-politicus Anja Haga gaat proberen om zonder plastic te leven. Hoe ze dat gaat doen?
© Omrop Fryslân, René Koster
"Mijn man en ik ergeren ons al langer enorm aan de plastic sop in de zee", vertelt Haga. Donderdag was Haga aangespoelde spullen aan het opruimen op Terschelling. Van al die troep werd ze ontzettend verdrietig. Nadat ze het thuis had besproken, besloot de familie Haga te gaan proberen om hun plasticgebruik te verminderen.
"Dat betekent dat je bij alles langsgaat. Waar zit plastic omheen? Nou, om heel veel!" Zo doet familie Haga boodschappen in de supermarkt, waar de meeste producten in plastic zijn verpakt. "Daarom zullen we voortaan groente en fruit op de markt halen en brood en koeken bij de bakker kopen. Het enige waar we nog wel mee zitten, zijn zuivelproducten. Melk, kwark; ik weet niet zo goed waar ik dat moet gaan halen."
Anja Haga oer plasticvrij leven
Haga heeft op internet meteen voor haar plasticvrije leven ingeslagen. Zo heeft ze deodorant gekocht, die verkocht wordt in glazen potjes. Scheerschuim en shampoo in een verantwoorde verpakking. Tandenborstels van bamboe met biologisch afbreekbare haartjes. "Ik heb pasta en rijst in linnen zakken gekocht. In de supermarkt zit dat natuurlijk in plastic. Ook heb ik afwasmiddel gekocht, dat in een biologisch afbreekbare verpakking zit."
Voor haar man heeft ze een rvs-scheermesje gekocht. De familie Haga vraagt zich nu wel af waar ze aan zijn begonnen. "Maar we zetten nu door. We hebben nu met zijn allen ongeveer een afvalzak vol afval per week. Straks hebben we minimaal de helft daarvan."

Kleine stapjes worden grote stappen

De feedback van vrienden en familie is positief. Sommigen zien een plasticvrij leven ook wel zitten. "Als iedereen een klein beetje meer gaat nadenken bij plastic kunnen we samen hele grote stappen zetten. Alle kleine stapjes worden samen grote stappen."