Partij voor de Dieren en GroenLinks willen containerafval scheiden van overig afval

De fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks in de Provinciale Staten willen dat het na de containerramp aangespoelde afval zo snel mogelijk van het overige afval wordt gescheiden en, mits het mogelijk is, wordt gerecycled. Op dit moment wordt het afval nog verbrand door de REC bij Harlingen. De partijen vragen het college van Gedeputeerde Staten of de afvalverbrander wel geschikt is om het piepschuim uit het containerafval te verbraneden.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Statenlid Rinie van der Zanden van de Partij van de Dieren: "De hoeveelheid afval is enorm. Het is een ecologische ramp. Het afval dan ook nog eens ongescheiden verbranden in plaats van eerst goed scheiden en zoveel mogelijk recyclen, is wat mij betreft een tweede ramp."
Jan Atze Nicolai van GroenLinks is ook bezorgd over gevaarlijke stoffen, die volgens hem bij de verbranding van het afval kunnen vrijkomen: "Tussen het afval zit ook piepschuim. Dat moet verbrand worden bij een temperatuur van tenminste 1000º Celsius. De REC haalt deze temperatuur niet. Bij onvolledige verbranding kunnen er gevaarlijke stoffen ontstaan."