In spanning over Brexit: "Het is net als een examen"

Het speelt zich volledig af in Engeland, maar toch houdt de Brexit dinsdag ook honderden mensen in Nederland bezig. Dit zijn dan met name mensen die handelen met het Verenigd Koninkrijk (the UK). Nielsen-Massey Vanillas in Leeuwarden is een van de Friese bedrijven die handel drijft met de UK, en ook directeur Bouwe de Vries volgt het Brexitnieuws op de voet: "Voor 100 procent, en niet alleen vandaag maar eigenlijk al twee jaar."
© ANP
De vanille van De Vries wordt niet alleen gebruikt in producten van grote Britse supermarkten, maar ook in bijvoorbeeld medicijnen. Een harde Brexit zou dan ook grote gevolgen hebben voor het Leeuwarder bedrijf, zo denkt De Vries. "De belangrijkste vraag is hoe het komt met het transport naar de UK als de NoDeal-Brexit doorgaat. Want de formaliteiten, met name het douaneverkeer, gaan voor veel stagnatie zorgen tussen de UK en Europa."
Om hierop voorbereid te zijn is het Leeuwarder bedrijf bezig geweest om grote voorraden aan te leggen in Engeland. "Wij hebben het geluk dat onze producten geen verse producten zijn, het kan makkelijk een paar maanden stilstaan op een kade of in een pakhuis ergens. Wij zijn er dus al redelijk op voorbereid, alleen de kosten zullen toenemen."

Dag van de waarheid

De Brexitdiscussie speelt al een aantal jaren, sinds het referendum van 2017, maar komt dinsdagavond tot een hoogtepunt. Het Britse Lagerhuis stemt dan over een deal die premier May heeft gesloten met de Europese Unie over de Brexit. Niet alleen het Britse volk, maar ook het parlement is al sinds het referendum flink verdeeld over de Brexit. De vorige keer dat er moest worden gestemd over de EU-deal heeft premier May het op het laatste moment uitgesteld. Dat dit nu weer zal gaan gebeuren is niet te verwachten.
Het is als een examen, je zit te wachten op een uitslag en uiteindelijk is een negatieve uitslag niet het mooiste, maar je weet wel waar je aan toe bent.
Bouwe de Vries, directeur Nielsen-Massey Vanillas
De Vries hoopt dat er na dinsdagavond eindelijk duidelijkheid is. "Het is als een examen, je zit te wachten op een uitslag en uiteindelijk is een negatieve uitslag niet het mooiste, maar dan weet je wel waar je aan toe bent." Al is zo'n negatieve uitslag niet het resultaat waar De Vries op inzet. "Ik hoop op nieuwe verkiezingen, want het vermoeden is toch wel dat het nu de andere kant op zal gaan."