Avine Fokkens: "Voor je het weet, word je in een frame gedrukt"

De vraag of Fryslân een regenboog-provincie wordt, is voor de VVD bij de komende provinciale verkiezingen geen breekpunt. Dat zegt fractievoorzitter Avine Fokkens in It Polytburo. Toch is haar partij tegen het uithangen van de vlag op het Provinciehuis, die de solidariteit met de LHBT-gemeenschap laat zien.
Avine Fokkens yn It Polytburo
Het uithangen van de regenboogvlag is een heet hangijzer geworden na de ophef rondom de Nashville-verklaring. Dat is een document over het christelijke geloof, het huwelijk en seksualiteit, waar homoseksualiteit streng in wordt veroordeeld.
Volgens de VVD is het niet nodig om solidariteit te tonen door middel van zo'n vlag. "De reden dat wij hier niet voor zijn, is dat wij vinden dat je met zo'n vlag benadrukt dat LHBT-mensen anders zijn dan u en ik", zegt VVD-fractievoorzitter Avine Fokkens. "Wij vinden dat die mensen helemaal niet anders zijn." Toch zal de partij akkoord gaan met Fryslân als regenboogprovincie, als dat uit de college-onderhandelingen komt.

Nashville-verklaring

De vlag wordt juist bedoeld om solidariteit te tonen met mensen die gediscrimineerd worden. Na de ophef om de Nashville-verklaring, zou het een goed moment zijn om die vlag uit te hangen. "Die verklaring laat zien dat de homo-emancipatie binnen de kerk veel verder is dan wij denken. Als je de reacties binnen de kerk ziet, zoals het hijsen van een regenboogvlag of het weigeren van een predikant die de verklaring ondertekende, is dat heel positief."

"Voor je het weet, word je in een frame gedrukt"

Rondom in de provincie werd er op bestuursgebouwen de vlag uitgehangen. De VVD zegt daar op zijn eigen manier invulling aan te geven. Niet door het hijsen van een vlag, maar door het veranderen van regelgeving. Dat Fryslân de enige provincie is die geen regenboog-provincie is, roept de suggestie op dat de kwestie hier gevoelig ligt. "Voor je het weet, word je in een frame gedrukt, waar je jezelf helemaal niet in herkent."
© Omrop Fryslân
Fokkens was boos op de SP, omdat die partij vorige week toch meeging in het uithangen van de regenboogvlag. Ze heeft er een stokje voor gestoken toen SP-gedeputeerde Michiel Schrier zich ook bij het hijsen wilde laten zien. Het zat de VVD dwars dat de andere collegepartij meedeed aan een actie die volgens haar vooral voor de bühne was bedoeld.

Voorlichting

Ook voorlichting over homoseksualiteit is belangrijk. De subsidie aan belangenorganisatie COC en discriminatiemeldpunt Tûmba zijn in 2018 stopgezet. Van de gemeenten krijgen ze nog wel geld, maar dat is te weinig en de organisaties dreigen kopje onder te gaan. De provincie zou daar verantwoordelijkheid in kunnen nemen. "Het is geen provinciale taak. Er is over gezegd dat het in beginsel bij de gemeente moet liggen, omdat die dichterbij de mensen staat."