Berging containers weer uitgesteld: golven blijven te hoog

De berging van de containers in de Noordzee wordt weer uitgesteld. Het weer maakt de berging niet mogelijk: de golven zijn te hoog. Zodra het weer het wel toelaat, begint de berging. Dat is op zijn vroegst woensdag.
© Kustwacht Nederland
Rijkswaterstaat wilde afgelopen vrijdag beginnen met de berging, maar vanwege de slechte weersomstandigheden is dat al verschillende keren uitgesteld. De veiligheid gaat voor de snelheid, zegt Rijkswaterstaat.

Containers in zee

Er liggen nog meer dan 250 containers op zee. Sommige daarvan liggen zo diep dat het lastig is om erbij te komen. Twee weken geleden vielen bijna 300 containers van het vrachtschip MSC Zoe, boven de Waddeneilanden.
De hele bergingsoperatie gaat waarschijnlijk maanden duren. Van tientallen containers is de locatie nog niet bekend. Defensie helpt mee met zoeken.
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.