Zorgaanbieders in Leeuwarden willen duidelijkheid over financiën

Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de budgetten, die de komende tijd voor de zorg in Leeuwarden zullen gelden. De zorgaanbieders schrijven in een brief aan het college van burgemeester en wethouders dat ze duidelijkheid nodig hebben, zodat ze met een goed plan op de proppen kunnen komen. Al voor de jaarwisseling vroegen de zorgaanbieders om antwoorden, maar tot nu toe is er nog altijd geen duidelijkheid.
Âldereinsoarch © Shutterstock.com
In Leeuwarden wordt er al een tijd over de toekomst van de zorg gesproken; de WMO. Er moet fors worden bezuinigd. Namelijk zo'n 3,6 miljoen euro. Het college kwam met een plan om de zorg ingrijpend te veranderen. Dat plan kreeg van zowel de zorgaanbieders als de gemeenteraad geen steun. Ze droegen vlak voor de kerstdagen wethouder Herwil van Gelder op om met de hedendaagse zorgaanbieders - zoals GGZ Fryslân en Amaryllis - in gesprek te gaan.

Zorgaanbieders denken mee

De zorgaanbieders hebben aangegeven mee te willen denken over bezuinigingen en over de manier waarop de zorg aan de Leeuwarders (beter) geleverd kan worden. Dat aanbod is nu door verantwoordelijk wethouder Van Gelder toch geaccepteerd. Hij maakte vorige week bekend zijn plannen aan te passen en met de zorgaanbieders in gesprek te willen gaan.
De zorgaanbieders waarschuwen in een brief voor de gevolgen van de komende bezuinigingen. Er zijn zorginnovaties mogelijk, maar gezien de demografische ontwikkelingen blijft het feit dat er veel minder geld beschikbaar is. In het plan waar door de zorgaanbieders aan gewerkt wordt, staan straks ook adviezen omtrent de bezuinigingen en de consequenties van die bezuinigingen.

Gemeenteraad

Aanstaande woensdag praat de gemeenteraad van Leeuwarden opnieuw over de zorg. Dan moet duidelijk worden of de raadsleden kunnen instemmen met de nieuwe koers van de gemeente. Sommige partijen hebben al aangegeven, dat ze nog met veel vragen zitten.
Dat geldt ook voor Lutz Jacobi; de fractievoorzitter van de grootste partij in de Leeuwarder gemeenteraad, de PvdA. Ze is blij dat wethouder Van Gelder van zijn oorspronkelijke plannen afstapt, maar heeft nog wel haar bedenkingen. Ze wil een goed uitgewerkt plan zien betreft zorg op wijk- en dorpsniveau.