Schulting: "Ik heb laten zien dat ik tot de wereldtop behoor"

Het was voor Suzanne Schulting een week van extremen. Woensdag werd haar 'beppe' (oma) begraven en een dag later hoorde ze dat Sjinkie Knegt met ernstige brandwonden in Groningen was opgenomen. De Europese shorttrack-titel zorgde ervoor dat de Friezin in Dordrecht tóch kon lachen.
Suzanne Schulting
"Het was best een heftig weekje", vertelt de uit Tijnje afkomstige Suzanne Schulting. "Het ware rake klappen die ik kreeg, maar ik heb ze in kracht weten om te zetten. Ik heb het hele seizoen uitgesproken dat ik Europees kampioen wilde worden. De druk was enorm; al legde ik die mezelf ook op. Ik weet goed wat ik moet doen om te behalen wat ik wil behalen. Ik heb hier laten zien dat ik tot de wereldtop behoor.''

Spannende slotfase EK

Het werd zondag nog even spannend toen Schulting op de duizend meter een fout maakte, met diskwalificatie tot gevolg. Schulting bleef haarzelf. "Die actie was niet handig. Ik verloor even de controle. Het was een kleine black-out. Ik heb daarna heel even gevloekt, maar verder geen agressie getoond."
De 21-jarige Friezin wilde dit weekend graag laten zien dat haar Europese titel vorig jaar op de duizend meter geen toevalstreffer was. "Ik heb in de zomer enorm hard getraind. Er wonnen heel veel Nederlanders goud bij de Spelen. Ik wilde niet dat mijn gouden medaille snel vergeten zou worden. Ik ben geen eendagsvlieg."
© ANP
Ook de aflossing werd een prooi voor Schulting en de Nederlandse vrouwen. Rianne de Vries uit Heerenveen speelde daar een belangrijke rol. "Deze overwinning is heel mooi. Misschien wel een van de mooisten! Wij waren gewoon de besten."
Rianne de Vries