Trotse Jurre 495 weet heel goed dat hij de kampioen is

De weg naar Jorwert staat vol auto's. Iedereen komt voor een bezoek aan Stal Chardon; waar Jurre 495 staat. Het paard werd dit weekeinde voor de derde keer op rij kampioen bij de paardenkeuring van het Friese Paardenstamboek. Jurre zelf staat vooraan zijn boks in de stal. Met de kampioenlinten rond de box en een aantal mensen die het paard op de foto willen zetten.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De bezoekers komen overal en nergens vandaan. Jelmer Chardon, de eigenaar van de stal en voor een deel ook eigenaar van Jurre 495, blijft handen schudden. Er komen bloemen, flessen wijn en een wereld aan kussen. "Drie keer; het is geweldig. Ik kan dit niet goed onder woorden brengen", zegt Jelmer Chardon.

Open dag

Zondag heeft hij een open dag georganiseerd. "We deden dit niet met het idee dat we gingen winnen. Het is gewoon zo'n dag na de keuring een mooi moment om je paarden aan je klanten te laten zien. En als je de kampioen hebt, trekt dat veel extra mensen."
Volgens Chardon heeft Jurre goed door dat iedereen voor hem komt. "Kijk hem eens staan in de boks. Hij kijkt om zich heen. Hij voelt zich de kampioen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het was druk onder de rook van Jorwert. Enkele honderden mensen kwamen om te kijken naar de korte demonstratie buiten in de bak. Jurre, maar ook andere paarden die in de stal staan, lieten daar zien wat ze kunnen.
NOCH Jurre HAYO makket tekst en filmke
Een van de bezoekers komt uit Australië. "Dit is een geweldig paard. Kijk naar z'n hoofd, mooi gevormd, z'n ogen, z'n manen. Eigenlijk alles." Down under fokt hij zelf Friese paarden: "Ik hoop dat ik nog wat sperma van Jurre kan laten overkomen. Het is alleen erg lastig dat te importeren. Als er één woord verkeerd staat, gaat het meer niet door. Het is lastig, maar ik wil het wel graag."

Sperma gaat de wereld over

Anderen komen omdat ze Jurre in het WTC Expo gezien hebben. Een moeder en dochter zaten op de tribune: "Gisteren hebben we hem bij de hengstenkeuring gezien. Nu van heel dichtbij, dat is heel erg leuk. Het is gewoon geweldig om te zien. Hoe hij loopt, hoe hij eruit ziet. Geweldig. Het is een welverdiende kampioen. Het is het zwarte goud hé... Dat zal het altijd blijven."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma