Culturele Hoofdstad Plovdiv 2019 pleit voor 'samen' in verdeelde stad

In Bulgarije is de stad Plovdiv het Culturele Hoofdstadjaar zaterdagavond begonnen met een spectaculaire show op een podium van vijf etages waaraan in totaal zo'n duizend muzikanten, zangers en dansers meededen. De opening werd bijgewoond door een delegatie van de vorige Culturele Hoofdstad Leeuwarden onder leiding van wethouder Sjoerd Feitsma.
Kulturele Haadstêd Plovdiv Iepening 1
Feitsma vond de officiële opening "prachtig om te zien", al kon hij lang niet alles begrijpen vanwege de taal. "Maar het plein stond vol en de mensen zijn trots en blij. Dat is heel mooi om te zien." De show eindigde, anders dan in Leeuwarden, met een groot vuurwerk, waarna nog een optreden van een Duitse dj volgde.
Wethouder Sjoerd Feitsma was bij de opening
De opening zelf werd live uitgezonden op de Bulgaarse televisie en begon met een paar toespraken van Bulgaarse politici. "Dat moet je natuurlijk niet doen als de mensen al een paar uren staan te wachten in de kou, maar dat zal een kwestie van cultuurverschil zijn."
Kulturele Haadstêd Plovdiv Iepening 2

Samen

Het centrale thema van Plovdiv 2019 is 'Zajedno', wat 'Samen' of 'Together' betekent.
Plovdiv is vanouds een hele multiculturele stad waar naast Bulgaren ook veel Roma, Turken, Armeniërs, Joden en Oekraïners wonen. De Culturele Hoofdstad wil al die verschillende groepen en de kinderen voorop uitdagen om kennis te maken met cultuur en daar ook mee aan de slag te gaan.
It logo fan Plovdiv yn it sintrum fan de stêd © Omrop Fryslân

Spanningen

De opening vond echter plaats in een week met oplopende spanningen tussen Bulgaren en Roma. De Bulgaarse minister van Defensie, Krasimir Karakachonov, deed de afgelopen week erg onvriendelijke uitspraken over Roma naar aanleiding van een vechtpartij tussen een Bulgaarse militair en twee jonge Roma in een dorp vlakbij Plovdiv.
De Bulgaarse maatschappij kan de 'arrogante Roma niet langer verdragen' volgens de minister. Hij wil daarom het 'Roma-probleem aanpakken', onder andere door uitkeringen aan Roma te verlagen. De Roma zijn boos over de uitspraken en eisen dat de minister opstapt.
Burgemeester Ivan Totev van Plovdiv nam zaterdag direct afstand van de uitspraken van Karakachonov, die hij 'onverantwoordelijk' noemde.
Folkloregroepen út de regio presintearje har yn kulturele haadstêd Plovdiv 2019 © Omrop Fryslân

Roma

Bij de officiële opening van Culturele Hoofdstad Plovdiv 2019 was veel politie aanwezig, maar het kwam niet tot ongeregeldheden. Waarschijnlijk hebben veel Roma ervan afgezien om de opening bij te wonen.
In Plovdiv hoort meer dan tien procent van de inwoners bij de Roma. Ze wonen voor het grootste deel in eigen armoedige wijken en hebben maar heel beperkt contact met Bulgaren.
De organisatie van Culturele Hoofdstad Plovdiv 2019 wil dat graag veranderen, al is het nog niet voor iedereen duidelijk hoe dat precies zal gebeuren. De Roma vieren komende maandag het Romani nieuwjaar in de wijk Stolipinovo. Burgemeester Totev en ook een delegatie van Plovdiv 2019 zullen dat feest bijwonen.
zajedno oftewol mei-inoar is de sintrale slogan fan Kulturele Haadstêd 2019 © Omrop Fryslân