Balk heeft last van geparkeerde auto's voor brandweerkazerne

De brandweer van Balk heeft soms moeite om de kazerne uit te komen, omdat er auto's verkeerd geparkeerd staan. Op de stoep van de kazerne staat een gele streep. Dat betekent dat het daar verboden is om stil te staan. Toch zetten bezoekers van de naastgelegen huis- en dierenartspraktijken hun auto's er neer.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Verslaggever Hayo Bootsma nam een kijkje in Balk
De weg voor de kazerne is redelijk smal. Het is voor de grote brandweerauto's lastig om in noodsituaties de straat op te draaien. Dat wordt nog lastiger als de boot mee moet en de auto's daardoor extra lang worden.

Probleem bij meerdere kazernes

Willem Kampen van de brandweer van Balk legt uit: "Mensen hebben misschien niet goed voor ogen hoe groot een brandweerauto kan zijn." Het probleem doet zich in meerdere plaatsen in de provincie voor, vertelt woordvoerder Nick Kits van de brandweer Fryslân. "Je ziet bij meerdere kazernes dat mensen daar zonder nadenken een auto parkeren. In geval van nood, wanneer iedere seconde telt, is dat niet handig."

Bumpertje meepakken

Bij noodsituaties heeft de eigenaar van de geparkeerde auto pech, aldus Willem Kampen. "Wij hebben goede chauffeurs en die kunnen goed sturen. Maar als de nood hoog is, dan kan het best zijn dat wij een bumper meepakken."
Nick Kits, woordvoerder brandweer Fryslân