Friese shorttrackers door naar kwart- en halve finales

De Friese shorttrackers hebben vrijdag alle voorrondes overleefd. 's Ochtends deden ze dat op de 500 en 1500 meter. Vrijdagavond ging het ook goed; Suzanne Schulting, Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma gingen op de 1000 meter ook naar de kwartfinale. Ook op de ploegenachtervolging was er succes.
© Orange Pictures

1000 meter

Op de 1000 meter had Schulting geen problemen. Ze won de voorronde met gemak en gaat dus door naar de kwartfinale. Daarin moet ze het zondag tegen onder andere Elise Christie en Martina Valcepina opnemen.
Breeuwsma leek het door een slechte start zwaar te krijgen in zijn voorronde, maar de Akkrumer schaatste heel gecontroleerd naar een tweede plaats. Dat was genoeg voor een plek in de kwartfinale. Dat lukte De Laat ook. Met dank aan twee mooie inhaalacties schaatste de Leeuwarder naar de eerste plaats, wat betekent dat ook hij de kwartfinale heeft bereikt.
Suzanne Schulting © www.orange-pictures.nl

Ploegenachtervolging

De Nederlandse vrouwen schaatsen met die Friese vrouwen. Schulting en De Vries horen bij de vaste namen, maar ook Tineke den Dulk uit Leeuwarden schaatste deze keer mee. Het was haar debuut op een Europees Kampioenschap. Het werd een goed debuut, want de Nederlandse vrouwen kwamen als eerste over de finish. Voor Frankrijk, Polen en Kroatië. Zaterdagmiddag schaatsen ze naar de halve finale.
De mannenploeg bestond in deze achtervolging uit een volledig Fries team. Naast Breeuwsma en De Laat schaatsten ook Dennis Visser uit Lemmer en Jasper Brunsmann uit Uitwellingerga. Brunsmann maakte zijn debuut op het EK. Nederland schaatste op de helft bij de concurrenten vandaag en had een halve ronde voorsprong op Polen; de nummer twee.