Fries windbreekgaas dat vogelgriep tegenhoudt, is heel effectief

Een speciaal soort gaas, dat is ontwikkeld door de Friese kippenboer Hans Hazenberg uit Abbega, is een heel effectief middel tegen vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek door een dierengezondheidsinstituut. Het gaas is zo gemaakt dat het vocht van buiten uit de stal moet keren. Het gaas houdt volgens de onderzoekers 90% van het virus tegen.
It gaas op de pleats fan de famylje Hazenberg © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Hazenberg heeft het gaas samen met zijn vrouw bedacht, nadat ze in 2016 door de vogelgriep werden getroffen. Maar liefst 63.000 kippen werden toen geruimd. Volgens Hazenberg werd het virus toen door vocht in de lucht verspreid. Zo kwam het virus zijn bedrijf ook binnen.
"Dan kun je de handdoek in de ring gooien, maar wij gingen op zoek naar een oplossing. We hebben bij verschillende leveranciers gaas besteld en hebben dat gaas één voor één getest. Ik ging aan de ene kant van het gaas zitten met een stoomapparaat en mijn vrouw keek aan de andere kant van het gaas welke soort gaas het vocht het beste weerhield."
Frysk wynbrekgaas hâld fûgelgryp tsjin
Het gaas is al bijna twee jaar geleden door familie Hazenberg bedacht, maar nu pas heeft de methode een officiële stempel gekregen. Hazenberg hoopt dat andere boeren nu ook van het gaas kunnen profiteren. Hij zal het gaas in de markt zetten, maar hoeft er niet rijk van te worden. "Ik doe het voor de sector en hoop mensen te beschermen voor wat wij in 2016 hebben meegemaakt."
Hin achter glês © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Hazenberg hoopt ook dat de prijs van de ziekteverzekering daalt, omdat de kans op vogelgriep nu kleiner wordt. "De prijs voor de ziekteverzekering ligt nu op bijna twee dubbeltjes per kip. Dat is voor veel boeren veel geld. Ik denk dat dat bedrag door dit gaas wel wat omlaag kan."
Luister naar de reportage