Zes weken ziekenhuis voor Sjinkie Knegt

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft een goede nacht achter de rug op de brandwondenafdeling van het Martini ziekenhuis in Groningen. Donderdag raakte Knegt gewond, nadat zijn kleren vlam vatten toen hij zijn houtkachel aanstak. Volgens zijn moeder, Liesje Knegt, heeft hij goed geslapen. "Hij had eerst wel veel pijn, maar hij heeft een goede nacht gehad." Het is de verwachting dat Sjinkie zes weken in het ziekenhuis moet blijven. "Daarna kunnen ze waarschijnlijk pas iets zeggen over zijn herstel."
© OrangePictures
Sjinkie heeft brandwonden in het gezicht, op zijn borst, op de benen en op zijn voeten. "Het is met name de voorkant die verbrand is. Op zijn borst is het alsof hij flink in de zon heeft gelegen. Hij had gelukkig een trui aan, dat valt wel mee." In zijn gezicht heeft hij met name brandwonden op zijn voorhoofd, onder zijn ogen, op zijn neus en op zijn oren.. Zijn voeten zijn er het ergst aan toe. "Die zijn helemaal ingezwachteld. Dat kunnen wij verder ook niet zien."
Herstel
Wat dit voor zijn herstel betekent is nog niet duidelijk. De doktoren hebben gezegd dat hier pas over zo'n vier weken iets over te zeggen is. "Er zitten met name eerste- en tweedegraads brandwonden op zijn voet en ze twijfelen of er ook derdegraads brandwonden bij zitten. Misschien een paar plekjes." Bij derdegraads brandwonden is herstel meestal niet mogelijk. Maar doordat de doktoren hier nu nog niets over kunnen zeggen, is het ook niet zeker of ze overgaan op huidtransplantatie.
Sjinkie moet zo'n zes weken in het ziekenhuis blijven. Als de brandwonden goed herstellen en er komt een korstje op, dan is dat een goed teken. Zo niet, dan kan het gaan om derdegraads brandwonden en moeten ze eventueel overgaan op huidtransplantatie. De spieren en zenuwen zijn verder niet aangetast.
© Omrop Fryslân
Vader Joost, moeder Liesje en de vriendin van Sjinkie zijn donderdag bij hem in het ziekenhuis geweest. Fenna, zijn vriendin, lag op bed op het moment dat het ongeluk 's morgens vroeg gebeurde.
"Die heeft er wel een klap van gekregen", vertelt Liesje Knegt. "Op het moment dat ze de woonkamer in kwam, had Sjinkie het vuur in zijn gezicht en op zijn borst al uitgekregen. Ze heeft toen een pan met water gepakt en het vuur op zijn voeten uit gekregen." Daarna heeft ze 1-1-2 gebeld en gevraagd of hij onder de douche moest. Dat hebben ze toen gedaan, waarna de traumahelikopter met een arts kwam. Daarna is hij direct naar het Martini ziekenhuis gebracht.
Ga maar naar het EK Shorttrack. Ik lig hier toch maar wat.
Sjinkie Knegt, tegen zijn ouders
"Gelukkig heeft hij een goede nacht gehad en is het niet levensbedreigend." Zaterdag en zondag gaan Liesje en Joost waarschijnlijk toch naar het EK in Dordrecht. "Sjinkie zei: 'ga er maar naar toe. Ik lig hier toch maar wat.' Nou ja, als hij dat zegt is het ook wel een goed teken, zeg ik dan maar."