"Schulting is de topfavoriet voor het EK shorttrack"

Suzanne Schulting heeft dit seizoen één groot doel: ze wil Europees kampioen worden in eigen land. Het moet dit weekend haar toernooi worden. Vrijdag gaat het EK in Dordrecht van start en duurt tot en met zondag. Het is de Wedstriid fan de wike bij Omrop Fryslân. Wij vragen een panel van vier personen, bestaande uit shorttrackbondscoach Jeroen Otter, vader Jan Schulting en collega-shorttrackers Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat, naar de kansen van Suzanne.
Suzanne Schulting topfavoriet voor EK shorttrack.

Hoe belangrijk is dit EK voor Suzanne?

Jan Schulting: "Erg belangrijk. Ze wil de beste zijn en dit is een podium om de beste van Europa te kunnen zijn. Dan in eigen huis, wat wil je nog meer? Ze is in vorm en ze heeft er zin in. Dit is een spektakelstuk. Het is in Dordrecht en het is praktisch uitverkocht. Dat zet shorttrack op een ongelofelijke manier op de kaart. Daar als rijder onderdeel van uitmaken, is fantastisch."
Otter: "Dit is het belangrijkste toernooi van het jaar. Het is in Nederland voor eigen publiek, dan is daar Europees kampioen worden het enige dat telt."
Daan Breeuwsma, Jeroen Otter, Itzhak de Laat en Jan Schulting oer Suzanne Schulting © Omrop Fryslân

Hoe goed is Suzanne op dit moment?

De Laat: "Als je vier of vijf keer goud wint bij drie wereldbekerwedstrijden, dan ben je heel erg goed."
Breeuwsma: "Ik denk dat ze op dit moment de beste is in Europa. Ik denk wel dat ze last gaat krijgen van de Russische Sofia Prosvirnova. Dat is het wel, denk ik. Maar, je weet het nooit. Je moet blijven staan en geen fouten maken. Dat is het moeilijkste in de sport. Mar, als ze doet wat ze in de wereldbekers ook doet, wordt het een makkie.
Jan Schulting: "Goed, goed genoeg. Misschien is ze nog wel een beetje onder de indruk van het overlijden van haar beppe. Dat speelt onbewust misschien een rol."
Otter: "Hartstikke goed. Maar er zijn twee regels in het shorttrack: blijven staan en niet gediskwalificeerd worden. Dan pas doe je mee om de knikkers. Maar, ze is dé topfavoriet.
© ANP

Wordt Suzanne Europees kampioen?

Jan Schulting: "Ik zeg volmondig ja. Ze is fysiek en mentaal sterk genoeg."
De Laat: "Ze is de absolute titelfavoriet. Als je kijkt hoe ze op de wereldbekers gedomineerd heeft, dat zie je niet vaak in het shorttrack. Want het ligt vaak dichtbij elkaar. Ik denk wel dat ze veel druk krijgt in Dordrecht, maar dat is ook terecht, want ze is de beste dame op dit moment."
Otter: "Daar werken we heel hard voor en daar hebben we keihard voor gewerkt. Ze heeft echt een hele grote kans om Europees kampioen te worden."
In de 'Wedstriid fan de wike' staat iedere week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht gegeven aan de 'Wedstrijd van de week'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nl en in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te kijken.