Hoe staat het ervoor met de wegenbelasting in Fryslân in 2019?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt donderdag met cijfers naar buiten over de wegenbelasting in 2019. In totaal wordt er in het nieuwe jaar bijna 200 miljoen euro meer opgehaald dan in 2018.
© SR Fotografie
De wegenbelasting (of officieel motorrijtuigenbelasting) bestaat uit twee delen. Een deel dat geheven wordt door het Rijk en een deel dat de provincie bepaalt; de provinciale opcenten. Het Rijk verwacht in 2019 3,5% meer wegenbelasting op te halen. Het tarief wordt verhoogd, maar ook het aantal auto's in Nederland neemt toe, waardoor er meer inkomsten te verwachten zijn.
De meeste provincies verhogen de opcenten niet. Alleen Zeeland, Groningen, Flevoland en Fryslân doen dat wel. Het CBS geeft het voorbeeld van een benzineauto in de gewichtsklasse 1151-1250 kilo. Dat is bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of een Skoda Octavia. Een Friese eigenaar van zo'n auto betaalde in 2018 nog 552,- per jaar, maar zal in 2019 560,- uitgeven. Het lijkt een klein bedrag, maar Fryslân heeft daarmee wel een van de grootste stijgingen van het land te pakken. Alleen in Zeeland is die belasting harder gestegen. In de grafiek is te zien hoe groot de stijging in procenten is voor benzineauto's in deze gewichtsklasse.
© Omrop Fryslân
De wegenbelasting in Fryslân stijgt zo doordat de provincie de opcenten heeft verhoogd. In Zeeland gebeurt dat ook. Daar doet de provincie het om 'de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers', zo stelt het CBS.

Inflatiecorrectie

Volgens Sander de Rouwe, gedeputeerde voor het CDA in Fryslân, is de verhoging alleen een inflatiecorrectie. Bovendien, zo stelt hij, is het tarief van de wegenbelasting in onze provincie tegenwoordig erg laag. Tot en met 2015 had Fryslân één van de hoogste opcenten van het land. Sinds 2016 is er een regeling van kracht waarmee de provincie jaarlijks 20 miljoen euro inzet voor belastingverlaging. Hierdoor is Fryslân één van de goedkoopste provincies geworden. Die regeling eindigt na 2019, maar aldus De Rouwe zijn er inmiddels plannen om vanaf 2020 10 miljoen euro per jaar te steken in de verlaging van de wegenbelasting.