Ondernemers bang voor leegstand door nieuw Cambuurstadion

Leeuwarden krijgt met de bouw van het nieuwe Cambuurstadion veel extra winkelruimte, terwijl er geen vraag naar is. Die boodschap had Marc Majolée van Koninklijke Inretail woensdag voor de gemeenteraadsleden. Volgens hem is er helemaal geen vraag naar extra winkelruimte. De vraag loopt juist terug.
© Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV
Majolée was woensdag een van de insprekers bij de gemeenteraad. Hij sprak uit naam van een aantal ondernemers uit de binnenstad. Zij zijn bang voor leegstand. Majolée kreeg bijval van Gert Jan Faber, eigenaar van een winkel in het centrum en vertegenwoordiger van vereniging De Binnenstad. Faber roept de gemeenteraad op om niet af te wijken van de plannen, zoals die zijn vastgelegd. Die houden in dat er een sterke binnenstad moet blijven en dat het WTC-gebied geen concurrent van het centrum moet worden.
Volgens Majolée wordt het niet makkelijk om genoeg ondernemers te vinden: "Je ziet het al bij winkelcentrum De Centrale. Daar gaan ze ook uitbreiden, maar hebben ze best veel moeite om twaalfduizend vierkante meter vol te krijgen. Bij Cambuur spreek je over veel meer vierkante meters. In een provincie waar de markt kleiner wordt."

Angst bij horeca-ondernemers Ruiterskwartier

Ook bij horeca-ondernemers aan het Ruiterskwartier in de stad zijn bang voor de gevolgen. Ton Eijer van café Scooters is bang dat de komst van een bioscoop bij het Cambuurstadion er voor zorgt dat de plannen voor een Pathé bioscoop in het centrum niet doorgaan. Dat zou een forse tegenslag zijn voor de horeca-ondernemers daar.
Volgens wethouder Friso Douwstra wordt op dit moment de laatste hand aan de plannen voor de bouw van Pathé gelegd. De ondernemers heoven dan ook niet bang te zijn dat het bedrijf afziet van een bioscoop aan het Ruiterskwartier.

Andere doelgroep

Wethouder Friso Douwstra is niet bang voor leegstand. Volgens Douwstra staan ondernemers te springen om te tekenen voor winkel- of bedrijfsruimte in het WTC-gebied. Het gebied heeft een totaal andere doelgroep als bijvoorbeeld winkelgebied De Centrale. Douwstra: "Er zitten winkels als de Media Markt. Bij het Cambuurstadion komt sport, met een bioscoop en een restaurant."
Douwstra kan zich dan ook niet vinden in de kritiek van Marc Majolée: "Nee, beslist niet. Wij willen juist voor Leeuwarden en Fryslân de boel versterken. We hebben het goed en we willen dat het goed blijft."
Er zijn risico's, dat weten we.
Wethouder Friso Douwstra
Toch kan hij niet voorkomen dat winkels uit de binnenstad richting het nieuwe Cambuurstadion trekken: "Dat kun je niet sturen. Het gaat dan om concurrentie. Als een winkel besluit om dan weg te gaan uit het centrum, dan is dat spijtig, maar niet iets wat wij kunnen keren. Er zijn risico's, dat weten we."

Oude afspraken

Hayo Galema, binnenstadmanager, hoopt ook dat de raad goed kijkt naar wat er in het verleden is afgesproken. "Het is duidelijk dat Cambuur een nieuw stadion moet hebben, maar het is ook een feit dat je dat niet moeten financieren met extra concurrentie voor de binnenstad. Unieke retail is al goed, dat is prima."