1,22 miljoen kilo containerafval opgehaald, groot deel naar de REC

Schoonmaakploegen hebben in de afgelopen week 1,22 miljoen kilo afval verzameld uit de containers die een week geleden van het vrachtschip MSC Zoë zijn afgevallen. De spullen lagen op de stranden van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog, in de Noordzee, de Waddenzee en op het vasteland van Fryslân en Groningen. De Zwitserse rederij MSC, de eigenaar van het schip, heeft het over een "schoonmaakactie die haar weerga niet kent".
© Anton Kappers
In de containers zaten onder andere flatscreentelevisies, kussens, speelgoed, matrassen, fleece dekens, kuipstoeltjes, lampenpitten en auto-onderdelen. Daarnaast vervoerde het schip schadelijke stoffen, zoals organische peroxide in poedervorm.

Plasticdeeltjes

Op de stranden liggen nu met name kleine plasticdeeltjes. Juist die zijn gevaarlijk, omdat dieren ze op kunnen eten. De deeltjes moeten met de hand worden opgeruimd. Het kan niet met machines. Daarom stuurde Staatsbosbeheer woensdag 22 boswachters en twee auto's uit Fryslân en van Texel naar Terschelling toe. Zij zullen donderdag helpen met het opruimen.
De Friese kust is voor een groot deel weer schoon. Maar al dat opgeruimde afval van de containerramp moet natuurlijk wel ergens naartoe. Het gaat naar de afvaloven REC in Harlingen, waar het wordt verbrand. In totaal gaat het om zo'n 700 ton. Dat zijn zeventig vrachtwagens vol.

Waddenafval goed mengen

Zoveel wordt er ook op een gewone dag verbrand in de REC. Het Waddenafval komt er nu dus extra bij. Het gaat om nat afval met veel zand ertussen. Daardoor brandt het moeilijk. Het Waddenafval moet daarom goed worden gemengd met gewoon afval, voordat het de oven in gaat.
Offâlferwurking kontênerramp
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoë uit Panama, is in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dat gebeurde vlak boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.