Onderwijsvakbond over staking: "Wij vinden dat het niet meer anders kan"

"Wij denken dat dit het beste moment is om duidelijk te maken dat extra geld voor onderwijs heel erg belangrijk is." Dat zegt Henrik de Moel van Aob-afdeling Noord, de onderwijsvakbond. Op 15 maart aanstaande gaat het onderwijs weer plat. Van de basisscholen tot en met de universiteiten wordt er dan gestaakt. De vakbonden zijn boos dat het lerarentekort steeds groter wordt, terwijl er in Den Haag maar geen maatregelen worden genomen om dat tegen te houden.
Hans Greidanus van PCBO Leeuwarden over de staking
De bonden eisen vier miljard euro voor verbeteringen. De lonen moeten omhoog en de werkdruk moet minder hoog worden, bijvoorbeeld door kleinere groepen en minder lesuren. In het basis- en middelbaar onderwijs zijn grote problemen bij de vervanging van zieke leraren, in het hoger onderwijs is het moeilijk om nieuwe leraren te krijgen.
"Wij denken dat dit het beste moment is om duidelijk te maken dat extra geld voor onderwijs heel erg belangrijk is", vertelt De Moel. Het onderwijs heeft al extra geld gekregen, maar dat is volgens de vakbondsman niet genoeg. "De problemen zijn met dat geld echt nog niet opgelost. Het percentage wat wij aan onderwijs uitgeven daalt al jaren."

Krimp

Voor Noord-Nederland komt er ook nog de krimp bij. Door die krimp durven schoolbesturen leraren geen vast contract te geven. Van de tien afgestudeerde leraren houdt de helft er binnen enkele jaren mee op.
Henrik de Moel van Aob-afdeling Noord vertelt over de staking