Brandweer en Staatsbosbeheer inspecteren woensdag het strand van Terschelling

De brandweer en Staatsbosbeheer op Terschelling proberen woensdagochtend een duidelijk beeld te vormen van wat er sinds de harde wind van maandag en dinsdag op het eiland is aangespoeld. Dat beeld ontbreekt nu, laat boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer weten.
In jutter besiket it wylst de see noch oan't de dúnen ta komt © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Dinsdag bleef er door de harde wind zoveel water op het strand staan, dat het niet goed zichtbaar was wat er is aangespoeld. Woensdagochtend zal de brandweer van Terschelling het westelijke deel van het strand inspecteren en Staatsbosbeheer het oostelijke deel. Pas bij daglicht kunnen er dan definitieve conclusies worden getrokken over hoe het eiland het slechte weer, in combinatie met de vele containers voor de westkust, is doorgekomen.

Zooi rapen met windkracht acht

Het is niet ongebruikelijk dat pas na het eerste hoge water na een storm veel spullen op het strand belanden. Als er nog veel zooi aanspoelt, heeft Staatsbosbeheer mensen achter de hand voor het geval er op het eiland zelf niet genoeg hulp te vinden is. Ook dinsdag met windkracht acht waren er nog mensen zooi van het strand aan het halen.
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.