Wethouder past plannen WMO aan na zware kritiek

De Leeuwarder wethouder Herwil van Gelder past zijn plannen voor de verandering van de zorg in Leeuwarden, het sociaal domein, aan. Hij komt daarmee de gemeenteraad, zorgaanbieders en belangenorganisaties tegemoet, nadat zij zware kritiek hadden geuit. Op een partijbijeenkomst zei de PAL GroenLinks-wethouder als dat hij spijt heeft van zijn stugge houding in het debat in december.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In een brief aan de gemeenteraad schrijft Van Gelder dat hij verder wil samenwerken met de zorgaanbieders die al actief zijn in Leeuwarden. Eind december maakte hij bekend hard te werken aan een plan voor de zorg in Leeuwarden. Van Gelder wil daarin samenwerken met de gemeenteraad.
Volgens Van Gelder is het wel duidelijk dat de bezuinigingen blijven staan. "We moeten bezuinigen. Of we nu willen of niet. Aan die taakstelling zal voldaan moeten worden. De aanbieders hebben al aangegeven dat ze daar in mee willen denken. We moeten samen zoeken naar oplossingen." Meer tijd nemen, heeft ook financiële consequenties. Hoe hoog de extra kosten zullen zijn, is nog onbekend.

Kritiek

Van Gelder kwam in het debat in de gemeenteraad van 19 december zwaar onder vuur te liggen. Hij kreeg het verwijt dat hij niet luisterde naar de wensen van de raad. Hij zei toe dat hij met de kritiek aan de slag zou gaan, maar dat leek nog niet van harte te gaan. Het is dan ook de vraag of de brief die Van Gelder nu heeft geschreven de kritische raadsleden in Leeuwarden kan overtuigen. PvdA voorvrouw Lutz Jacobi kan nog niet reageren. Ze heeft de brief nog niet gelezen.

"Vertrouwen herstel je niet met een brief"

Oppositiepartijen hebben nog veel vragen. Marcel Visser van de VVD is een van hen. "Het is onduidelijk wat het betekent voor het huidige plan. Uit de brief blijkt niet expliciet dat het huidige plan wordt ingetrokken. Er is veel gebeurd die dag in december, ook qua vertrouwen in de wethouder. Dat herstel je niet zomaar met een brief."
Carlijn Niesink van de ChristenUnie is positiever: "Het is een eerste stap in de goede richting. Er moet wel gewerkt worden aan het herstel van de banden met de marktaanbieders. Ik ben blij dat de wethouder niet doorgaat op de koers zoals hij die eerder heeft ingezet. Dat zou funest zijn geweest voor de mensen die de zorg hard nodig hebben. Maar hiermee is het nog niet klaar. Er moeten meer stappen gezet worden."

Meer communicatie

Volgens wethouder Van Gelder is het altijd de bedoeling geweest om te raad te betrekken bij het plannen maken voor de zorg van Leeuwarden. Vorig jaar liep dat mis. Daar heeft Van Gelder nu spijt van: "Ik had moeten aandringen op meer overleg. Dan weten de raadsleden welke kant het uit kan gaan en kunnen ze sturen. In de toekomst is meer communicatie geboden."
Het oude plan van Van Gelder is het oprichten van een grote zorgcoalitie, is nog niet definitief van de baan. Mocht daar in de toekomst toch voor gekozen worden, dan kan dat pas in 2021 worden opgezet.