Twee containers in Noordzee met behulp van sonarbeelden geborgen

Ten noorden van Terschelling zijn de eerste twee containers geborgen die overboord zijn geslagen van het containerschip MSC Zoe. Het waren twee beschadigde containers zonder lading. Ze waren gelokaliseerd met behulp van sonarbeelden.
© Kustwacht Nederland
Met de berging van deze eerste twee is duidelijk geworden dat sonarbeelden goed werken bij het opsporen van containers. De berging van de andere containers kan nog niet beginnen, vanwege het weer. Ook is het bergen afhankelijk van hoe ze liggen, of ze goed te zien zijn onder water en de schipvaart op de plek waar ze liggen.
Er zijn nu negentien containers aangespoeld: achttien in Nederland en één in Duitsland. In de vaargeul zijn 220 containers gelokaliseerd. Van de andere 42 is nog niet bekend waar ze precies zijn. Daar wordt verder naar gezocht.

GRIP-4

Steeds meer gemeenten, ook die langs de Waddenkust van Fryslân en Groningen, hebben te maken met angespoelde spullen uit containers. Veiligheidsregio Fryslân heeft daarom opgeschaald naar GRIP-4.
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.