Willem Wilstra op de Engelsmanplaat: "De wind waait hier door de stopcontacten"

Waar iedereen met de storm veilig binnen blijft, zoekt Willem Wilstra (78) het avontuur juist op. Hij zit op zandplaat Engelsmanplaat en slaapt daar twee nachten in het nieuwe vogelwachtershuis. "Het waait hier ongelooflijk. De wind waait hier door de stopcontacten."
© Willem Wilstra
Het water klotst ons bijna tegen de billen aan.
Willem Wilstra
Harde wind en hoge golven, het kan niet mooier, vindt Willem Wilstra. Hij geniet volop van zijn verblijf op zandplaat Engelsmanplaat. "We hebben hier een mooi huis op palen. Het water klotst ons bijna tegen de billen aan. De boel schommelt af en toe een beetje. Maar we komen hier niets te kort." Er is geen betere plek om de storm van dichtbij mee te maken, weet Wilstra inmiddels. "Vannacht om drie uur werd ik wakker, toen waaide het een storm. Prachtig."
© Willem Wilstra
We hebben beide handen nodig om overeind te blijven.
Willem Wilstra
Al jaren droomde Wilstra van een nachtje op de zandplaat. "Vijftig jaar geleden ging ik aan het werk op een reddingsboot. Dan voeren we altijd langs de Engelsmanplaat en had ik met stormweer beide handen nodig om overeind te blijven; zo ruig ging het hier. We moesten zo nu en dan met de reddingsboot naar de vogelwachten op de Engelsmanplaat om hen eten en drinken te brengen. Toen al leek het me prachtig om hier nog eens met slecht weer te zijn. En nu is het zo ver. Ik moet zeggen: dit is een geweldige plek."
© Willem Wilstra
Ik blijf graag nog een nachtje extra!
Willem Wilstra
Van dichtbij ziet Wilstra de gevolgen van de containerramp, waarbij het containerschip MSC Zoe 281 containers verloor. "Op het rif hier dichtbij lagen twee containers, die al voor een deel leeg waren gehaald. De ruige zee heeft een van die containers meegenomen. Die is op dit moment onderweg naar Lauwersoog. En de andere zien we helemaal niet meer."
Uiteraard maakt Wilstra volop foto's voor zijn boeken. "We hebben hier een super mooie tijd. Het doel is dat we morgen weer vertrekken. Maar het is nog even afwachten of ze ons wel kunnen ophalen. En anders blijf ik graag nog een nachtje extra!"
Willem Wilstra
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.