Burgemeester Ferd Crone: Jullie zijn nog niet van mij af

"Ik ben nog niet weg, hoor. Afscheid nemen doen we in juni wel." Het waren zo'n beetje de eerste woorden van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone. Bij de nieuwjaarswensen hadden meerdere mensen ook al afscheid genomen van de burgemeester. In een goed gevulde stadsschouwburg wenste Crone voor het twaalfde jaar de inwoners een gelukkig nieuwjaar. Het was zijn laatste nieuwjaarstoespraak, want in de zomer stopt Crone.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Zorg aan mensen punt van zorg

Crone staat stil bij de belangrijkste zaken die nu spelen in de gemeente: het nieuwe Cambuurstadion en de plannen voor het zogenoemde 'sociaal domein'. Dat is de zorg aan de inwoners van de stad. Over de zorg zei Crone dat hij denkt dat alle partijen op één lijn komen.
Er is momenteel veel discussie over hoe de zorg die wordt verleend aan de inwoners opnieuw moet worden ingericht. Er is veel minder geld beschikbaar en er moet worden bezuinigd. Het afgelopen jaar is het Crone gelukt een deel van het verlies van Leeuwarden terug te krijgen van de rijksoverheid. De compensatie wordt alleen maar eenmalig gegeven. Crone verwacht dat alle partijen op korte termijn de handen weer ineen moeten slaan.

"Bal ligt op de stip voor nieuwe Cambuurstadion"

Voor het nieuwe stadion van Cambuur ligt de bal nu op de stip. Nu moet er gescoord worden, zo zei Crone. De komende weken zijn van groot belang. Woensdag mag ingesproken worden in de gemeenteraad. De provincie moet dan ook nog een besluit nemen over de bijdrage van vijf miljoen euro voor de ontwikkeling van het WTC-gebied waar het nieuwe stadion zal komen.
Nieuwjaarstoespraak burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone