Wetterskip Fryslân roept vrijwilligers op: "Blijf weg bij de zeedijken"

Wetterskip Fryslân vraagt vrijwilligers die willen helpen met het opruimen van de rommel in het kustgebied om dinsdag niet massaal naar de zeedijken te komen. En al helemaal niet om met hun auto's op de dijken te rijden. "Dan vernielen jullie de grasmat, terwijl die juist zo belangrijk is voor als het echt spannend wordt", waarschuwt Henk Flikkema van het Wetterskip.
© Omrop Fryslân, Geertrui Visser
De afgelopen dagen hebben verscheidene mensen geholpen met het opruimen van de rommel die aanspoelde op de zeedijken, nadat containerschip MSC Zoe verschillende containers verloor. Sommige vrijwilligers reden met de auto op de zeedijk, terwijl dat niet mag. De dijken zijn desondanks niet in gevaar geweest, zegt Flikkema. "Er ligt alleen heel veel rommel. Maar verder is er niets aan de hand."
Toch zal er de komende dagen extra toezicht zijn bij de zeedijken, ook met het oog op de voorspelde storm van dinsdag. Flikkema: "Het spant erom. Het water zal rond het 'waarschuwingspeil' hangen. Vanaf dat moment kunnen we ervoor kiezen om beperkte dijkbewaking in te stellen. Maar het doel van het extra toezicht is vooral om te zien hoeveel rommel er op de dijken aanspoelt. Er zijn nog altijd containers die kwijt zijn. Je weet nooit waar ze terechtkomen. Mocht dat op een zeedijk zijn, dan kunnen we die meteen weghalen."

Grootste zorgen

De grootste zorgen heeft Flikkema niet over de storm of de hoge waterstand. "Ik maak me vooral zorgen over de aanloop van mensen naar de zeedijk toe als er weer nieuwe rommel ligt. Onze oproep is dan ook duidelijk: blijf weg bij de dijken. Als de storm voorbij is, nemen we de situatie op en kijken we hoe erg het is. Als we weer hulp nodig hebben, roepen wij zeker weer vrijwilligers op."
Henk Flikkema van Wetterskip Fryslân
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.