Voorstanders van zandwinning melden zich met spandoeken in De Fryske Marren

Op verschillende plekken in de gemeente De Fryske Marren zijn de afgelopen week spandoeken opgehangen voor de zandwinning in het IJsselmeer. Sommige spandoeken hangen naast borden van tegenstanders. Wie de spandoeken heeft opgehangen, is onbekend.
Foarstanners fan sânwinning melde har mei spandoeken yn De Fryske Marren
De lokale nieuwswebsite GrootDeFryskeMarren.nl heeft een brief gekregen van een oudejaarsploeg die zegt verantwoordelijk te zijn. Volgens het schrijven gaat het om een vriendenploeg die het niet eens is met al het negatieve nieuws betreffende de zandwinningsplannen in het IJsselmeer.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Petitie van tegenstanders al 11.000 keer ondertekend

Het is voor het eerst dat ook voorstanders van de zandwinning zich melden. De tegenstanders zijn al langer aan het actievoeren. Zo hebben ze een online-petitie opgezet die intussen ruim 11.000 keer is ondertekend. De tegenstanders willen niet dat het bedrijf Royal Smals toestemming krijgt om de komende 30 jaar zand uit het IJsselmeer te halen. Ze zijn bang voor onder andere geluidsoverlast en schade aan de natuur.
De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft het definitieve besluit over de zandwinning uitgesteld. Dat hebben ze gedaan omdat er vragen waren over de besluitvorming tot nu toe. Daar werden zelfs in de Tweede Kamer vragen over gesteld en volgens de coalitiepartijen moesten die vragen eerst worden beantwoord voordat er een besluit kan worden genomen over de zandwinning. Later deze maand zou het opnieuw op de agenda moeten komen.
© Omrop Fryslân
Feiten ontbreken en negatieve oneliners voeren de boventoon.
Brief voorstanders zandwinning
De voorstanders van zandwinning schrijven in hun brief dat ze met hun spandoeken de discussie over de zandwinning wat positieve energie willen geven. "De één is voor, de ander is tegen en weer een ander weet het niet zo goed, maar de negativiteit van de nee-stemmers wordt de inwoners bijna door de keel geduwd."
De voorstanders van de zandwinning zouden zich volgens de brief niet langer meer durven te uiten. Van een discussie is volgens hen dan ook al lang geen sprake meer. "Feiten ontbreken en negatieve oneliners vieren de boventoon."
Wie er achter de brief zitten, is onbekend. Het emailadres waarmee de brief is verstuurd, is volgens de redactie van GrootFryskeMarren niet meer in gebruik. De tegenstanders van de zandwinning zeggen graag met deze voorstanders in gesprek te willen.
© Age van der Bles