Omrin: "Afval uit containers is helaas niet recyclebaar"

Wat gebeurt er met al het afval uit de 281 containers van containerschip MSC Zoe? Dat is een vraag die steeds meer mensen zichzelf stellen. Al het afval dat wordt gevonden op de eilanden gaat naar de Omrin-afvaloven REC in Harlingen, waar bijna alles wordt verbrand. "Helaas wel", zegt Omrin-woordvoerder Jelmar Helmhout. "Dit type afval is niet geschikt om te recyclen."
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Water, zout en zand; het afval dat op de stranden en in het kustgebied wordt gevonden, heeft flink geleden. Dat maakt het afval niet geschikt om het opnieuw te gebruiken. Helmhout: "Het afval wat we met z'n allen hebben opgeruimd, is helaas niet eenvoudig recyclebaar door de aantasting van het water, zout en zand. Onze conclusie is dat we dit type afval alleen maar kunnen verbranden. Dan kunnen we er gelukkig nog groene stroom van maken."

Niet alles de oven in

Toch gaat niet alles dat wordt gevonden meteen de oven in, benadrukt Helmhout. "Soms zitten er nog wel spullen tussen, zoals elektronica, die geschikt zijn om te recyclen. Maar dat is maar heel minimaal. De rest gaat naar de REC in Harlingen om het daar te verbranden."

Genoeg capaciteit

Dan is de grote vraag natuurlijk: is er genoeg capaciteit in Harlingen? "Jazeker", stelt Helmhout. "Op de eilanden zelf helpen lokale transporteurs zoals loonbedrijven ons uitstekend. Het afval wordt op de eilanden gelabeld, zodat we precies weten waar het vandaan komt. Zo zorgen we ervoor dat het afval zich niet ophoopt."

70 vrachtwagens vol

In totaal verwacht Omrin dat er zo'n 700 ton afval ingezameld zal worden. Helmhout: "Om een goed beeld te geven: dat zijn zo'n 70 vuilniswagens vol. De capaciteit van de REC is 700 tot 800 ton afval per dag. Dus we hebben het over een dag volledig werk in de REC. Maar er kan nog meer komen. Alles wat nog aanspoelt, verwerken we uiteraard."

De rekening sturen

De rekening van het extra werk kan straks naar de rederij, weet Omrin. "Dat hebben we afgesproken met alle partijen. Wij hebben de garantie gekregen dat de rederij en de verzekeringsmaatschappij voor deze kosten staan."
Jelmar Helmhout van Omrin