Burgerinitiatief brengt hulpacties containerramp in kaart

Omdat de rijksoverheid de containerramp op de Noordzee niet tot nationale ramp uitroept, zijn een aantal betrokken burgers een initiatief begonnen om een betere coördinatie en communicatie bij de schoonmaakacties tot stand te brengen. Volgens de initiatiefnemers ontbreekt het daar tot nu toe volledig aan. "Het Waddengebied is per slot van rekening van ons allemaal", stelt initiatiefnemer Ina Strating.
De groep achter Helpwad bestaat uit vijf mensen. Ina: "We zijn allemaal professionals in de crisiscommunicatie, dus we weten hoe het werkt online." Zo is in Google Maps bovenstaand kaartje toegevoegd. In deze kaart zijn alle georganiseerde schoonmaakacties te vinden. Ina: "We willen vraag en aanbod aan elkaar koppelen. We hebben een twitter, facebook en instagram account opgezet. Onder de naam Helpwad proberen we mensen te sturen naar gebieden waar nog troep ligt. We merken dat het werkt."

Sociale media

Via de hashtag #Helpwad kunnen betrokken burgers via Twitter, Instagram en Facebook vinden waar nog afval ligt en waar ze eventueel kunnen helpen. De initiatiefnemers krijgen veel positieve reacties, merkt Ina. "We krijgen veel bedankjes en pluimjes. Dat is heel fijn om te merken. We zijn er met z'n vijven fulltime mee bezig. Wil je ook meewerken, dan kun je je aanmelden. We verwachten dat we hier de komende weken nog wel mee zoet zijn."

Samenwerking met overheidsinstanties

De initiatiefnemers werken nauw samen met overheidsinstanties en andere organisaties die over informatie omtrent de ramp beschikken. Tot nu toe is dat vooral op lokaal en regionaal niveau. Dat werkt heel vaak zo, weet Ina. "Het is gebruikelijk dat de nationale overheid eerst afwacht of de regionale overheden het zelf af kunnen. Het is een ramp, maar zolang de hulpdiensten het zelf aan kunnen is het belangrijk om het lokaal en regionaal te organiseren."
Ina Strating van Helpwad
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe uit Panama, heeft in de nacht van 1 op 2 januari 2019 meer dan 290 containers verloren. Dit gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Al het nieuws over de containerramp is te vinden op de dossierpagina.