Hoarding: "Ik kan het allemaal nog gebruiken"
Bij de gemeente en andere instanties staat Wopke bekend als 'hoarder', een man die dwangmatig spullen verzameld en er geen afstand van kan doen. Het gevolg is dat zijn huis vol staat en er bijna geen ruimte is om te wonen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, en daarom is Limor ingeschakeld. Limor is een helpinstantie voor mensen die vastlopen in hun leven.

Jeanet Regnerus van Limor komt regelmatig bij Wopke thuis. Ze praat met hem en probeert om samen met hem wat ruimte te maken in zijn huis. Zo hebben ze bijvoorbeeld zijn slaapkamer wat opgeruimd. Er is een nieuw matras gekomen, en een kast waarin kleren kunnen hangen. Op foto's laat ze Wopke zien hoe het voor het opruimen was.
Ondertussen staan er alweer dozen in de slaapkamer en heeft Wopke een oud matras óp het nieuwe gelegd.
Ik heb geen oordeel
"Ik heb geen oordeel", zegt Jeanet over haar cliënten. "Ik wil hun verhaal horen. Het zijn vaak prachtige mensen met mooie verhalen. Ik noem ze paradijsvogels." De hulpverlening gaat heel langzaam en is erop gericht dat mensen verder kunnen met hun leven.
Soms is dat in een andere woning, omdat de situatie te ernstig is. Maar soms kan de cliënt in zijn of haar eigen huis blijven en helpt Limor om de woning bewoonbaar te maken.
Een reportage van Buro de Vries over hoarding
Aandoening
Hoarding is een aandoening die sinds 2013 officieel erkend is. Hoarders kunnen niet genezen, zegt psycholoog Irma van Steijn, die deze mensen in haar praktijk heeft. Het is wel mogelijk om ze te helpen, maar daar is veel geduld voor nodig. De begeleiding moet er volgens haar op gericht zijn om controle te krijgen over de aandoening.
Dat mensen 'hoarden' kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van redenen en bijna altijd in de context van eenzaamheid. Zo komt een aandoening in het autistisch spectrum vaak voor bij hoarders.
"Wopke" wilde niet met achternaam en woonplaats in de media