Hoolwerf wint negende KPN Marathon Cup, Bergsma gaat onderuit

De negende wedstrijd in de KPN Marathon Cup bij de mannen is zaterdagavond gewonnen door Bart Hoolwerf. Na een hele spannende wedstrijd over 125 ronden was hij de snelste van een kleine kopgroep. Jorrit Bergsma maakte ook onderdeel uit van die kopgroep, maar hij ging met nog tien ronden te gaan onderuit.
© Tims Imaging

Ronde voorsprong voor grote kopgroep

Na 40 rondes werd de eerste slag geslagen. Een groep van twaalf man pakte, na een flinke strijd, een ronde voorsprong. Bij de koplopers onder anderen Nederlands kampioen Arjan Stroetinga, de Belg Bart Swings, Ingmar Berga, Crispijn Ariëns en Peter Michael uit Nieuw-Zeeland.
Jorrit Bergsma zag het gevaar en sprong naar de kopgroep toe. Ook Sjoerd den Hertog slaagde daar, met hulp van een ploeggenoot, in.

Extra ronde voor vier man

In de rondes daarna probeerden veel mannen ook om een ronde voorsprong te pakken. Dat lukte met nog dertig rondes te gaan uiteindelijk Jouke Hoogeveen, maar tegelijk pakten Jorrit Bergsma, Mats Stoltenborg, Bart Hoolwerf en Peter Michael een tweede ronde voorsprong.

Pech voor Bergsma

Met nog tien rondes te gaan moest het peloton afsprinten voor de vijftiende plek. In de chaos van de sprint ging Jorrit Bergsma onderuit in de bocht. Daarmee waren er nog maar drie mannen over die de overwinning konden pakken.
In de eindsprint was Bart Hoolwerf de snelste, voor Mats Stoltenborg en Peter Michael

Kamminga tweede bij de vrouwen

Bij de vrouwen won Irene Schouten. Zij was in de massasprint na 80 rondes sneller dan Manon Kamminga uit Heerenveen en Imke Vormeer.