Militairen zetten voet aan wel op Schiermonnikoog

Zo'n honderd militairen zijn vrijdagochtend vroeg vertrokken naar de Waddeneilanden. De militairen zullen eerst naar Schiermonnikoog, omdat daar de hulp op dit moment het meest nodig is. Afgelopen woensdag verloor containerschip MSC Zoe 270 containers in de Noordzee, waarvan de inhoud naar de eilanden drijft.
Aankomst militairen op Schiermonnikoog
Donderdag zijn er veel opruimacties geweest. Vrijwilligers zetten zich met man en macht in om samen de stranden schoon te maken. Dat is al behoorlijk geslaagd, maar er ligt nog altijd veel rommel op de stranden. Met name op Terschelling en Schiermonnikoog moet er nog veel gebeuren.
Daarom worden er nu militairen ingezet. Zij zullen op Schiermonnikoog beginnen met het opruimen van het aangespoelde goed. Ze hebber onder ander grote wagens met laadbakken meegenomen. Als er op andere eilanden hulp nodig is, kunnen ze ook daar bijspringen. Waarschijnlijk blijven de soldaten twee dagen op Schiermonnikoog.

Geen nieuwe containers

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er geen nieuwe containers aangespoeld. Donderdag spoelde er op Schiermonnikoog nog een zak met giftige peroxide aan. Nog 279 van deze zakken zijn nog altijd niet gevonden. De Duitse kustwacht heeft gemeld dat er minstens drie containers zijn met gevaarlijke stoffen. In een ervan zat de peroxide die op Schiermonnikoog is aangetroffen.
Nu zijn er bijna 300 containers kwijtgeraakt op zee, maar er zijn maar tien gelokaliseerd op het water. Het is afwachten waar en wanneer de rest opduikt. Een groot deel is waarschijnlijk gezonken.
"De Kustwacht houdt natuurlijk een oogje in het zeil voor de scheepvaart", vertelt Rutger de Groot van Veiligheidsregio Fryslân. "Wij richten ons nu vooral op containers die aanspoelen met gevaarlijke stoffen. We zullen ook druk bezig zijn met het opruimen van stranden."
Ook toeristen willen graag hun steentje bijdragen. Sommige mensen hebben donderdag uren op het strand gelopen om het afval op te ruimen. "We willen voor het maatschappelijk belang meedoen en iets opruimen. Dit is uniek", vertelt een vrouw.
Bezoekers uit Amsterdam zijn ook het strand op geweest. Er ligt van alles wat. Voor de kinderen is het een spannende zoektocht, maar de ouderen zijn somber gestemd. "Wat wij zien is maar een fractie van wat er nog op zee drijft", vertelt iemand. "Wat ik heel mooi vind, is dat tegen de tijd dat het donker werd, er nog steeds honderd man op het strand liep. Iedereen is met vuilniszakken in de weer om alles op te ruimen."