Vrouw heeft bijzondere kelk met een waarde van 85.000 euro op zolder staan

Een bijzondere vondst in het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Een vrouw nam een glazen kelk mee naar het Dordrechts museum, waar de uitzending plaatsvond. Het was echter niet zomaar een kelk, maar een zogenaamde 'hensbeker'. Er staan Friese adellijke namen in gegraveerd.
© AvroTros
De vrouw zorgde jarenlang voor haar kinderloze tante. Die beschouwde haar als haar eigen dochter. Toen de tante overleed, erfde de vrouw al haar spullen. Een deel ging naar het veilinghuis, maar daar vonden ze dit glas niet interessant.
Glas- en keramiekexpert Kitty Laméris was het daar echter niet mee eens. Zij vond de kelk zeer interessant. Het bleek dat het om een exemplaar uit de zestiende eeuw ging. Aan de hand van de gestempelde maskers en de blauwe parels zag Laméris meteen dat het ging om een glas uit Antwerpen.

Friese namen

Wat de beker zo bijzonder maakt, zijn de Friese namen die erin zijn gegraveerd. Het gaat om namen als Burmania, Kamminga, Van Dekama, Fockema, Van Walta, Donia en Van Heerma.

Verhensen

De beker werd gebruikt als mensen lid wilden worden van een bepaalde vereniging. Zij moesten dan de inhoud, bier of wijn, in één keer opdrinken. Dat werd 'verhensen' genoemd, het tegenwoordige 'ad fundum' of 'atten'. Als dat lukte, werden hun namen met een diamant of een diamanten ring in het glas gekrast.
Laméris schatte de waarde van de hensbeker op 85.000 euro.